10 начина за повишаване на човешкия хормон на растежа (HGH)

10 начина за повишаване на човешкия хормон на растежа (HGH)

Естествено повишаване на хормона на растежа

Човешкият хормон на растежа (HGH) е важен хормон, който се произвежда от хипофизната жлеза. Той играе ключова роля в растежа, състава на тялото, възстановяването на клетките и метаболизма.

Хормона на растежа също така стимулира  мускулния растеж, силата и ефективността при упражненията, като същевременно ви помага да се възстановите от наранявания или травми.

Ниските нива на хормона на растежа могат да намалят качеството ви на живот, да повишат риска от заболяване и да натрупате мазнини. Оптималните нива са особено важни по време на загуба на тегло, възстановяване от наранявания и болести, или повреме на силови тренировки .

Интересното е, че изборът ви на диета и начин на живот може значително да повлияе на нивата ви на HGH.

1.Загуба на мазнини

Количеството коремна мазнина, която имате, е пряко свързано с производството на растежния хормон. Хората с по-високи нива на коремни мазнини вероятно са нарушили производството на HGH и имат повишен риск от заболяване.

Едно проучване отбелязва, че хората, които имат три пъти по-голямо количество коремни мазнини имат ниски нива на HGH.
Друго проучване наблюдава 24-часовото освобождаване на HGH и открива голям спад при тези с повече коремна мазнина. 

Интересното е, че изследванията сочат, че излишната телесна мазнина влияе повече на нивата на хормона на растежа при мъжете. Все пак понижаването на телесните мазнини все още е от ключово значение и за двата пола. Нещо повече, изследването установява, че хората страдащи от затлъстяване имат по-ниски нива на HGH и IGF-1 - протеин. След като ослабнали, нивата хормона на растежа им се е възстановил в нормалните граници.

Коремната мазнина е една от най-опасният вид съхранявана мазнина и е свързана с много заболявания. Загубата на мазнини от коремната област ще ви помогне да оптимизирате нивата на HGH и други аспекти на вашето здраве.

резюме
Отървете се от излишната телесна мазнина - особено около корема - за да оптимизирате нивата на HGH и да подобрите здравето си.

2. Опитайте добавка с аргинин

Когато се приема самостоятелно, аргининът може да повиши хормона на растежа. Въпреки,че повечето хора са склонни да използват аминокиселини като аргинин повреме на тренировки, няколко проучвания показват малко или никакво увеличение на нивата на HGH.

Друго е обаче положението, когато приеманете аргинин “в покой” - без никакви упражнения. Тогава аргининът значително увеличава нивата на този хормон.

Други проучвания  също подкрепят използването на аргинин без упражнения за повишаване на растежен хормон.

Едно проучване изследвало 16 млади мъже при 4 опита на случаен принцип, както следва:

 • Опит А прием на плацебо (витамин С), последвано от изпълнение на упражнения;
 • Опит Б прием на аргинин 1500 мг и лизин 1500 мг, последвано от изпълнение на упражнения;
 • Опит В прием на аргинин 1500 мг и лизин 1500 мг, без упражнения;
 • Опит С прием на плацебо, без упражненя.

Концентрацията на човешкия хормон на растежа бил по-висок по време на 30, 60 и 90 минутен диапазон по време на опитите (В и С) (р < .05) в сравнение с опитите (А и Б). По време на опитите не са открити различия в нивата на хормона на растежа по преме на опитите включващи упражнения. Хоромът на растежа бил значително повишен в 60 минутния времеви диапазон в опитите без упражнения при прием на аминокиселините сравнение с плацебото. Заключило се, че приемането на аргинин 1500 мг и лизин 1500 мг преди тренировки не променя нивата на хормона на растежа при младите мъже. Въпреки това, комбинацията на двете аминокиселини “в покой” значително увеличава секрецията на човешкия хормон на растежа.

резюме
По-високите дози аргинин могат да подобрят производството на хормон на растежа, но не и когато се приемат около упражнения.

3. Намалете приема на захар

Повишаването на инсулина е свързано с по-ниски нива на хормон на растежа. Рафинираните въглехидрати и захар повишават нивата на инсулин най-много, така че намаляването на приема ви може да помогне за оптимизиране на нивата на хормона на растежа.

Едно проучване се  установия, че здравите хора имат 3–4 пъти по-високи нива на HGH от тези страдащи от диабет.

Наред с прякото влияние върху нивата на инсулин, излишъкът на захар е ключов фактор за наддаване на тегло и затлъстяване, които също влияят на нивата на HGH. Въпреки това, сладкото не повлияе на нивата ви на HGH в дългосрочен план. Стремете се да постигнете балансирана диета, тъй като това, което ядете, има дълбок ефект върху вашето здраве, хормони и телесен състав.

резюме
Повишените нива на инсулин могат да намалят производството на HGH. Затова ограничете приема на големи количества захар и рафинирани въглехидрати.

4. Не яжте много преди лягане

Вашето тяло естествено отделя значителни количества хормон на растежа, особено през нощта. Като се има предвид, че повечето хранения причиняват покачване на нивата на инсулин, някои експерти предлагат да се избягва храната преди лягане.

По-специално, храненето с високо съдържание на въглехидрати или високопротеинови храни могат да повишат инсулина и потенциално да блокира част от HGH, освободен през нощта. Имайте предвид, че в тази теория няма достатъчно изследвания.

Независимо от това, нивата на инсулин обикновено намаляват 2–3 часа след хранене, така че може да искате да избягвате хранене на основата на въглехидрати или протеини 2-3 часа преди лягане.

резюме
Необходими са повече изследвания върху ефекта от нощното хранене върху HGH. И все пак може би е най-добре да избягвате храна 2–3 часа преди лягане.

5.Приемайте добавка ГАБА (GABA)

Гама-аминобутирова киселина (ГАБА) е непротеинова аминокиселина, която функционира като невротрансмитер, изпращайки сигнали към мозъка ви. Като добре известно успокояващо средство за вашия мозък и централна нервна система, често се използва за подпомагане на съня. Интересното е, че може да помогне и за повишаване на вашите нива на HGH.

Едно проучване установило, че приемането на ГАБА хранителна добавка води до 400% увеличение на HGH в покой и до 200% увеличение след упражнение.

ГАБА може също да повиши нивата на HGH чрез подобряване на съня ви, тъй като освобождаването на хормона ви през нощта е свързано с качеството и дълбочината на съня. Въпреки това, повечето от тези увеличения са краткотрайни и дългосрочните ползи на ГАБА за нивата на растежен хормон остават неясни.

резюме
GABA хранителните добавки могат да помогнат за увеличаване на производството на HGH, въпреки че това увеличение изглежда краткотрайно.

6. Упражнение с висока интензивност

Упражненията са един от най-ефективните начини за значително повишаване на нивата на HGH. Увеличението зависи от типа упражнения, интензивност, прием на храна около тренировкити и собствените характеристики на тялото ви.

Упражнението с висока интензивност увеличава HGH най-много, но всички форми на упражнения са от полза. Както при хранителните добавките, упражненията главно повишават краткосрочни скокове в нивата на HGH.

Независимо от това, в дългосрочен план упражненията могат да оптимизират функцията на вашите хормони и да намалят телесните мазнини, като и двете ще са от полза за вашите нива на растежен хормон.

резюме
Упражнението осигурява голям скок в нивата на човешкия хормон на растежа. Тренировките с висока интензивност са най-добрата форма на упражнения за повишаване нивата на растежния хормон.

7. Приемайте бета-аланин и / или спортна напитка по време на тренировките си

Някои спортни добавки могат да оптимизират ефективността и временно да повишат нивата на HGH.

В едно проучване приемът на 4,8 грама бета-аланин преди тренировка увеличи броя на повторенията. Освен това удвоило пиковата мощност и повишило нивата на HGH в сравнение с групата без прием на хранителни добавки.

Друго проучване показа, че сладка спортна напитка повишава нивата на HGH към края на тренировка. Ако обаче се опитвате да отслабнете, допълнителните калории на напитката ще отменят ползата от краткосрочния HGH скок.

Проучванията показват, че протеиновите шейкове - с въглехидрати и без - могат да повишат нивата на HGH около тренировките. Ако обаче приемът на казеин или суроватъчен протеин се приема непосредствено преди физическото упражнение, може да има обратен ефект.

Едно проучване установявя, че пиенето на напитка, съдържаща 25 грама казеин или суроватъчен протеин 30 минути преди физическо натоварване, намалява нивата на човешкия хормон на растежа и тестостерона, в сравнение с групата на плацебо.

резюме
Бета-аланинът, въглехидратите и протеините могат да увеличат краткосрочните скокове на хормона на растежа по време или след тренировка.

8. Оптимизирайте съня си

По-голямата част от човешкия хормон на растежа се отделя на импулси, докато спите. Тези импулси се основават на вътрешния часовник на тялото или циркадния ритъм. Най-големите импулси се появяват преди полунощ, с някои по-малки импулси в ранната сутрин. Проучванията показват, че лошият сън може да намали количеството на HGH, което тялото ви произвежда. Всъщност, получаването на адекватно количество дълбок сън е една от най-добрите стратегии за подобряване на вашето дългосрочно производство на HGH.

Ето няколко прости стратегии, които да ви помогнат да оптимизирате съня си:

 • Избягвайте излагането на синя светлина преди лягане.
 • Прочетете книга вечер.
 • Уверете се, че вашата спалня е на удобна температура.
 • Не консумирайте кофеин през деня.

резюме
Съсредоточете се върху оптимизирането на качеството на съня и се стремете към 7-10 часа качествен сън на нощ.

9. Мелатонинът е хормон, който играе важна роля в съня и регулирането на кръвното налягане.

Добавките с мелатонин се превърнаха в популярно помощно средство за сън, което може да увеличи качеството и продължителността на вашия сън .

Докато самият добър сън може да увеличи нивата на HGH, по-нататъшни изследвания показват, че добавката с мелатонин може директно да засили производството на HGH.

Мелатонинът също е доста безопасен и нетоксичен. Това обаче може да промени химията на мозъка ви по някакъв начин, така че може да се консултирате с вашия лекар, преди да го използвате.

За да увеличите максимално ефектите си, вземете 1–5 mg около 30 минути преди лягане. Започнете с по-ниска доза, за да прецените поносимостта си, след това увеличете, ако е необходимо.

резюме
Добавките с мелатонин могат да засилят съня и да увеличат естественото производство на растежен хормон в тялото ви.

10. Опитайте тези други натурални хранителни добавки

Няколко други добавки могат да засилят производството на човешки растежен хормон, включително:

 • Глутамин. Доза от 2 грама може временно да увеличи нивата до 78% .
 • Креатин. Доза от 20 грама креатин значително повишава нивата на HGH за 2–6 часа .
 • Орнитин. Едно проучване дава на участниците орнитин 30 минути след тренировка и установява по-голям пик на нивата на HGH.
 • L-допа. При пациенти с болестта на Паркинсон, 500 mg L-допа увеличават нивата на HGH до 2 часа.
 • Глицин. Проучванията са установили, че глицинът може да подобри представянето във фитнес залата и да осигури краткосрочни скокове в HGH.

Въпреки, че тези хранителни добавки могат да повишат вашите нива на хормона на растежа, проучванията показват, че техните ефекти са само временни.

резюме
Няколко натурални добавки могат временно да увеличат производството на HGH.

Обобщение
Както и при други ключови хормони, като тестостерон и естроген, е важно да имате здравословни нива на хормон на растежа. HGH помага на тялото ви с метаболизма, възстановяването на клетките и други жизненоважни функции.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

СПОРТ

СПОРТ

10 начина за повишаване на човешкия хормон на растежа (HGH)

10 начина за повишаване на човешкия хормон на растежа (HGH)

Естествено повишаване на хормона на растежа. Аргинин, ГАБА, глицин, орнитин, лизин и глутамин повишават производството на растежен хормон. Естествено повишаване на хормона на растежа. Аргинин, ГАБА, глицин, орнитин, лизин и глутамин повишават производството на растежен хормон. 2019-12-04T01:12:00-05:00 10 начина за повишаване на човешкия хормон на растежа (HGH)

Естествено повишаване на хормона на растежа

Човешкият хормон на растежа (HGH) е важен хормон, който се произвежда от хипофизната жлеза. Той играе ключова роля в растежа, състава на тялото, възстановяването на клетките и метаболизма.

Хормона на растежа също така стимулира  мускулния растеж, силата и ефективността при упражненията, като същевременно ви помага да се възстановите от наранявания или травми.

Ниските нива на хормона на растежа могат да намалят качеството ви на живот, да повишат риска от заболяване и да натрупате мазнини. Оптималните нива са особено важни по време на загуба на тегло, възстановяване от наранявания и болести, или повреме на силови тренировки .

Интересното е, че изборът ви на диета и начин на живот може значително да повлияе на нивата ви на HGH.

1.Загуба на мазнини

Количеството коремна мазнина, която имате, е пряко свързано с производството на растежния хормон. Хората с по-високи нива на коремни мазнини вероятно са нарушили производството на HGH и имат повишен риск от заболяване.

Едно проучване отбелязва, че хората, които имат три пъти по-голямо количество коремни мазнини имат ниски нива на HGH.
Друго проучване наблюдава 24-часовото освобождаване на HGH и открива голям спад при тези с повече коремна мазнина. 

Интересното е, че изследванията сочат, че излишната телесна мазнина влияе повече на нивата на хормона на растежа при мъжете. Все пак понижаването на телесните мазнини все още е от ключово значение и за двата пола. Нещо повече, изследването установява, че хората страдащи от затлъстяване имат по-ниски нива на HGH и IGF-1 - протеин. След като ослабнали, нивата хормона на растежа им се е възстановил в нормалните граници.

Коремната мазнина е една от най-опасният вид съхранявана мазнина и е свързана с много заболявания. Загубата на мазнини от коремната област ще ви помогне да оптимизирате нивата на HGH и други аспекти на вашето здраве.

резюме
Отървете се от излишната телесна мазнина - особено около корема - за да оптимизирате нивата на HGH и да подобрите здравето си.

2. Опитайте добавка с аргинин

Когато се приема самостоятелно, аргининът може да повиши хормона на растежа. Въпреки,че повечето хора са склонни да използват аминокиселини като аргинин повреме на тренировки, няколко проучвания показват малко или никакво увеличение на нивата на HGH.

Друго е обаче положението, когато приеманете аргинин “в покой” - без никакви упражнения. Тогава аргининът значително увеличава нивата на този хормон.

Други проучвания  също подкрепят използването на аргинин без упражнения за повишаване на растежен хормон.

Едно проучване изследвало 16 млади мъже при 4 опита на случаен принцип, както следва:

 • Опит А прием на плацебо (витамин С), последвано от изпълнение на упражнения;
 • Опит Б прием на аргинин 1500 мг и лизин 1500 мг, последвано от изпълнение на упражнения;
 • Опит В прием на аргинин 1500 мг и лизин 1500 мг, без упражнения;
 • Опит С прием на плацебо, без упражненя.

Концентрацията на човешкия хормон на растежа бил по-висок по време на 30, 60 и 90 минутен диапазон по време на опитите (В и С) (р < .05) в сравнение с опитите (А и Б). По време на опитите не са открити различия в нивата на хормона на растежа по преме на опитите включващи упражнения. Хоромът на растежа бил значително повишен в 60 минутния времеви диапазон в опитите без упражнения при прием на аминокиселините сравнение с плацебото. Заключило се, че приемането на аргинин 1500 мг и лизин 1500 мг преди тренировки не променя нивата на хормона на растежа при младите мъже. Въпреки това, комбинацията на двете аминокиселини “в покой” значително увеличава секрецията на човешкия хормон на растежа.

резюме
По-високите дози аргинин могат да подобрят производството на хормон на растежа, но не и когато се приемат около упражнения.

3. Намалете приема на захар

Повишаването на инсулина е свързано с по-ниски нива на хормон на растежа. Рафинираните въглехидрати и захар повишават нивата на инсулин най-много, така че намаляването на приема ви може да помогне за оптимизиране на нивата на хормона на растежа.

Едно проучване се  установия, че здравите хора имат 3–4 пъти по-високи нива на HGH от тези страдащи от диабет.

Наред с прякото влияние върху нивата на инсулин, излишъкът на захар е ключов фактор за наддаване на тегло и затлъстяване, които също влияят на нивата на HGH. Въпреки това, сладкото не повлияе на нивата ви на HGH в дългосрочен план. Стремете се да постигнете балансирана диета, тъй като това, което ядете, има дълбок ефект върху вашето здраве, хормони и телесен състав.

резюме
Повишените нива на инсулин могат да намалят производството на HGH. Затова ограничете приема на големи количества захар и рафинирани въглехидрати.

4. Не яжте много преди лягане

Вашето тяло естествено отделя значителни количества хормон на растежа, особено през нощта. Като се има предвид, че повечето хранения причиняват покачване на нивата на инсулин, някои експерти предлагат да се избягва храната преди лягане.

По-специално, храненето с високо съдържание на въглехидрати или високопротеинови храни могат да повишат инсулина и потенциално да блокира част от HGH, освободен през нощта. Имайте предвид, че в тази теория няма достатъчно изследвания.

Независимо от това, нивата на инсулин обикновено намаляват 2–3 часа след хранене, така че може да искате да избягвате хранене на основата на въглехидрати или протеини 2-3 часа преди лягане.

резюме
Необходими са повече изследвания върху ефекта от нощното хранене върху HGH. И все пак може би е най-добре да избягвате храна 2–3 часа преди лягане.

5.Приемайте добавка ГАБА (GABA)

Гама-аминобутирова киселина (ГАБА) е непротеинова аминокиселина, която функционира като невротрансмитер, изпращайки сигнали към мозъка ви. Като добре известно успокояващо средство за вашия мозък и централна нервна система, често се използва за подпомагане на съня. Интересното е, че може да помогне и за повишаване на вашите нива на HGH.

Едно проучване установило, че приемането на ГАБА хранителна добавка води до 400% увеличение на HGH в покой и до 200% увеличение след упражнение.

ГАБА може също да повиши нивата на HGH чрез подобряване на съня ви, тъй като освобождаването на хормона ви през нощта е свързано с качеството и дълбочината на съня. Въпреки това, повечето от тези увеличения са краткотрайни и дългосрочните ползи на ГАБА за нивата на растежен хормон остават неясни.

резюме
GABA хранителните добавки могат да помогнат за увеличаване на производството на HGH, въпреки че това увеличение изглежда краткотрайно.

6. Упражнение с висока интензивност

Упражненията са един от най-ефективните начини за значително повишаване на нивата на HGH. Увеличението зависи от типа упражнения, интензивност, прием на храна около тренировкити и собствените характеристики на тялото ви.

Упражнението с висока интензивност увеличава HGH най-много, но всички форми на упражнения са от полза. Както при хранителните добавките, упражненията главно повишават краткосрочни скокове в нивата на HGH.

Независимо от това, в дългосрочен план упражненията могат да оптимизират функцията на вашите хормони и да намалят телесните мазнини, като и двете ще са от полза за вашите нива на растежен хормон.

резюме
Упражнението осигурява голям скок в нивата на човешкия хормон на растежа. Тренировките с висока интензивност са най-добрата форма на упражнения за повишаване нивата на растежния хормон.

7. Приемайте бета-аланин и / или спортна напитка по време на тренировките си

Някои спортни добавки могат да оптимизират ефективността и временно да повишат нивата на HGH.

В едно проучване приемът на 4,8 грама бета-аланин преди тренировка увеличи броя на повторенията. Освен това удвоило пиковата мощност и повишило нивата на HGH в сравнение с групата без прием на хранителни добавки.

Друго проучване показа, че сладка спортна напитка повишава нивата на HGH към края на тренировка. Ако обаче се опитвате да отслабнете, допълнителните калории на напитката ще отменят ползата от краткосрочния HGH скок.

Проучванията показват, че протеиновите шейкове - с въглехидрати и без - могат да повишат нивата на HGH около тренировките. Ако обаче приемът на казеин или суроватъчен протеин се приема непосредствено преди физическото упражнение, може да има обратен ефект.

Едно проучване установявя, че пиенето на напитка, съдържаща 25 грама казеин или суроватъчен протеин 30 минути преди физическо натоварване, намалява нивата на човешкия хормон на растежа и тестостерона, в сравнение с групата на плацебо.

резюме
Бета-аланинът, въглехидратите и протеините могат да увеличат краткосрочните скокове на хормона на растежа по време или след тренировка.

8. Оптимизирайте съня си

По-голямата част от човешкия хормон на растежа се отделя на импулси, докато спите. Тези импулси се основават на вътрешния часовник на тялото или циркадния ритъм. Най-големите импулси се появяват преди полунощ, с някои по-малки импулси в ранната сутрин. Проучванията показват, че лошият сън може да намали количеството на HGH, което тялото ви произвежда. Всъщност, получаването на адекватно количество дълбок сън е една от най-добрите стратегии за подобряване на вашето дългосрочно производство на HGH.

Ето няколко прости стратегии, които да ви помогнат да оптимизирате съня си:

 • Избягвайте излагането на синя светлина преди лягане.
 • Прочетете книга вечер.
 • Уверете се, че вашата спалня е на удобна температура.
 • Не консумирайте кофеин през деня.

резюме
Съсредоточете се върху оптимизирането на качеството на съня и се стремете към 7-10 часа качествен сън на нощ.

9. Мелатонинът е хормон, който играе важна роля в съня и регулирането на кръвното налягане.

Добавките с мелатонин се превърнаха в популярно помощно средство за сън, което може да увеличи качеството и продължителността на вашия сън .

Докато самият добър сън може да увеличи нивата на HGH, по-нататъшни изследвания показват, че добавката с мелатонин може директно да засили производството на HGH.

Мелатонинът също е доста безопасен и нетоксичен. Това обаче може да промени химията на мозъка ви по някакъв начин, така че може да се консултирате с вашия лекар, преди да го използвате.

За да увеличите максимално ефектите си, вземете 1–5 mg около 30 минути преди лягане. Започнете с по-ниска доза, за да прецените поносимостта си, след това увеличете, ако е необходимо.

резюме
Добавките с мелатонин могат да засилят съня и да увеличат естественото производство на растежен хормон в тялото ви.

10. Опитайте тези други натурални хранителни добавки

Няколко други добавки могат да засилят производството на човешки растежен хормон, включително:

 • Глутамин. Доза от 2 грама може временно да увеличи нивата до 78% .
 • Креатин. Доза от 20 грама креатин значително повишава нивата на HGH за 2–6 часа .
 • Орнитин. Едно проучване дава на участниците орнитин 30 минути след тренировка и установява по-голям пик на нивата на HGH.
 • L-допа. При пациенти с болестта на Паркинсон, 500 mg L-допа увеличават нивата на HGH до 2 часа.
 • Глицин. Проучванията са установили, че глицинът може да подобри представянето във фитнес залата и да осигури краткосрочни скокове в HGH.

Въпреки, че тези хранителни добавки могат да повишат вашите нива на хормона на растежа, проучванията показват, че техните ефекти са само временни.

резюме
Няколко натурални добавки могат временно да увеличат производството на HGH.

Обобщение
Както и при други ключови хормони, като тестостерон и естроген, е важно да имате здравословни нива на хормон на растежа. HGH помага на тялото ви с метаболизма, възстановяването на клетките и други жизненоважни функции.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Сравнение на продукти
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки