Какво представлява глутаминът?

Какво представлява глутаминът?

Какво представлява глутаминът?

Глутаминът най-разпространената аминокиселина в човешкото тяло. Въпреки, че тялото може да я произведе, слабата имунната система и нервните проблеми могат да доведат до липсата `и в организма.

Нашето тяло използва L-глутамин, за да произвежда протеини, така наречените амино захари и да подпомага производството на супер-антиоксидантния глутатион. Тялото още използва тази аминокиселина за да:

  • повишава задържането на вода в мускулните клетки
  • помага при клетъчен растеж и
  • увеличава производството на протеин и гликоген.

Ето защо глутаминът е много популярна хранителна добавка при активните спортисти.

Сред свободните аминокиселини в човешката кръв, глутаминът е най-срещан с около 20% от общото количество. Също така съществува в пептидно свързано състояние, което го прави химически много стабилен.

Използване на глутамин

Липсата на глутамин в тялото обикновено е по време на метаболитни заболявания. Примери за това са следоперативни периоди на възстановяване, наранявания или изгаряния. В тези случаи често е необходим допълнителен прием на хранителни добавки.

Тази универсална аминокиселина играе роля в синтеза на амино захари и други протеинови вериги в организма. Това означава, че е особено полезна за тъкани с висока степен на клетъчно делене.

Примерите за тези тъкани включват:

  • лигавиците в тънките черва
  • клетки в устата, като тези на езика
  • клетките на мускулно-скелетната система, особено при спортистите.

Глутаминът стимулира производството на естествения антиоксидант глутатион, известен с това, че е превантивен агент срещу увреждането на клетките. Той също така предпазва клетките от оксидиращите свободни радикали, по този начин може да действа и срещу развитието на рак.

Тази аминокиселина регулира стабилността на киселините и основите в организма. Това поддържа различните протеини ефективни при изпълнението на различните им роли в тялото. Това на свой ред осигурява правилното изпълнение на метаболитните процеси.

Източници

Препоръчваната минимална доза L-глутамин е около 10 грама на ден. Това може да бъде по-голямо, ако се изпълняват определени конкретни фактори. В най-голяма степен от него се нуждаят състезателни спортисти и пациенти с чернодробни или бъбречни заболявания, които често се нуждаят от по-високи дози до 40 грама на ден. В тези случаи е полезно да се приемат хранителни добавки, които да отговарят на изискванията на вашето тяло. Необходимостта от глутамин също може да се повиши рязко по време на химиотерапията, когато добавките често могат да бъдат полезни отново.

Естествените храни имат склонност да съдържат относително ниски нива на тази аминокиселина. Освен това глутаминът се денатурира чрез нагряване. Това означава, че топлината уврежда своята химическа структура и намалява нейните свойства.

Продукти, които съдържат L-глутамин на пряка слънчева светлина за продължително време ще доведе до намаляване на жизненоважната аминокиселина. Най-добре е тези продукти да се съхраняват на хладно, тъмно място.

Освен сиренето, немският кикарски продукт е особено богат на глутамин. Млякото и киселото мляко също са добри източници на глутамин, въпреки че те съдържат значително по-малко в сравнение.

Суровото и пушеното месо, соята и пшеничните продукти също са хранителни източници на тази аминокиселина. Можете да използвате всички тези продукти, за да постигнете препоръчваната дневна доза.

Глутаминови добавки

Ако приемате добавки, има различни препоръки за най-доброто време за приемане. Това е така, защото учените не са съгласни кога тялото ви може да абсорбира най-много глутамин. Най-силната теория гласи, че най-добрият режим е да се консумират добавки както сутрин, така и вечер.

За да укрепите най-добре имунната си система, учените препоръчват да вземете една доза от 5 грама след сън и още 5 грама преди лягане. Ако се стремите да изградите мускулна маса с по-високо съхраняване на гликоген в мускулната тъкан трябва да вземете около 5 до 10 грама преди и след тренировка.

Най-добре е да проверите дали всички добавки няма да пречат на съществуващите здравни условия или лекарства, като ги обсъдите с Вашия лекар.

Ползи за здравето

Изграждане на мускули: Тази аминокиселина се използва за създаване на протеини и поради това участва в състава на много протеинови продукти. Сред другите функции, тя помага да се създадат така наречените амино захари, които подпомагат организма в борбата с проблеми като остеоартрит. Също така поддържа производството на глутатион.

Ползи при спортистите: Глутаминът има положително въздействие върху поддръжката на човешкия растежен хормон, обема на клетките и рециклирането на протеиновия субстрат за повишен протеинов синтез.

Тези предимства го правят разумна анаболна добавка, която е полезна и популярна при културисти. Добавянето на 5-10 g на ден е от полза за възстановяване на изгубения глутамин в мускулните клетки.

В допълнение, тази аминокиселина поставя натиск върху задържането на течности в клетките, така че клетъчният обем може да се увеличи. Тялото приема това увеличение на задържането на клетките като сигнал за клетъчен растеж и започва да усилва производството на протеин и гликоген с цел да увеличи ефективността на мускулните клетки.

В същото време предотвратява мускулния катаболизъм и подобрява способността на тялото да се възстанови по време на сън.

Храносмилателната система: Тъй като тази аминокиселина осигурява енергия за храносмилателните клетки, тя подпомага тези клетки при тяхното възстановяване и подновяване. Поради това той поддържа абсорбционната способност на червата.

Освен това заболяванията в храносмилателната система, като болестта на Крон, почти винаги са съпроводени от намалена пропускливост на чревната стена. Това в крайна сметка това води до лошо използване на витамини от храната, която сте приели.

Индийски изследователи проучват глутамина и откриват, че приемането на добавки от L-глутамин като част от вашата диета (0,5 г на килограм телесно тегло) може драстично да увеличи чревната пропускливост и по този начин да подобри приема на жизнените вещества, идващи във вашето тяло.

Имунна система: Клетки, които се делят бързо, като тези в имунната система, са много зависими от добрата доставка на L-глутамин. Ето защо медицински процедури, като трансплантации на костен мозък, имат много по-ниски смъртни случаи, когато преди това е даден допълнителен режим, съдържащ тази аминокиселина.

Нервна система: Глутаминът има важна употреба в нервната система. Това е така, защото е химически подобно на невротрансмитера глутаминова киселина.

За да се транспортират съобщения в тялото, нервните клетки трябва да се стимулират успешно последователност. След първоначалното стимулиране, невротрансмитерът трябва да бъде транспортиран обратно до по-ранната клетка, която преди това я е пусната, за да премине по съобщението.

Когато се върне в старата клетка, тялото преобразува невротрансмитера в глутамин, така че не случайно да възбуди следващата клетка и да изпрати лъжливо послание. По този начин може да се избегне второ и нежелано стимулиране на нервните клетки. И накрая, глутаминът се връща обратно в глутаминова киселина, за да може цикълът отново да започне, когато е необходимо.

Тъй като L-глутаминът има известен антиоксидантен потенциал, той може да предпази човешките клетки от разрушаване от свободни радикали. Затова е в състояние до известна степен да предотврати дегенеративни неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер или Паркинсон.

Лечение на рак: Друго важно приложение на тази аминокиселина е в лечението на рак. В миналото учените са извършили няколко проучвания, демонстриращи ефектите му върху туморите.

В заключенията си учените показват, че подходящата хранителна добавка L-глутамин може значително да подобри метаболизма и цялостното клинично състояние на раковите пациенти, без да увеличава растежа на тумора.

Те откриват, че глутаминът влияе положително, наред с други неща,

  • повишаване на активността на имунната система,
  • повишена честота на обновяване на клетките и,
  • по-силно създаване на глутатион.

Освен това тази аминокиселина може да намали риска от химиотерапия и лъчетерапия, което намалява напрежението върху здравето на тези пациенти.

Глутаминов дефицит

Ако нивата на глутамин паднат до по-ниски от нуждите на тялото ви, последствията могат да бъдат сериозни. При недостатъчен прием на L-глутамин за дълъг период от време може да доведе имунната система до по-ниски нива на активност и проблеми с абсорбирането на витамини.

По този начин не само имате по-висок риск от инфекции, но и липса на много други важни хранителни вещества, защото червата не успяват да абсорбира всички хранителни вещества от храната, която сте консумирали, като ги оставите неизползвани.

Ако тялото ви страда от инфекция или травма, количеството на свободния глутамин в мускулните системи на тялото ви ще намалее с до 50% и ще се появят симптоми като умора. За да избегнете това, може да приемате L-глутаминови хранителни добавки, които да подобрят способностите на Вашата имунна система и ще спрат възпаленията.

Глутамин или глутамат?

Глутаматът е подобрител на вкуса, който произхожда от Далечния изток. Той е годен за консумация до 10 г на килограм храна от много закони регулиращи храненето.

Глутаматът е сол на глутаминова киселина. Следователно, химически не е сравнима с аминокиселината глутамин, нито да се бърка с нея.

Като добавка в храните, компаниите трябва да идентифицират различните форми на глутамат на опаковките, като използват E-номерата E621 до E625. Компаниите предпочитат да обозначават храната си с думи като "подправки" или "екстракт от дрожди", което също е разрешено.

Учените все още не са доказали токсичните ефекти на глутамат във високи дози. През 40-те години на миналия век децата са приемали над 40 г глутамат на ден в продължение на няколко месеца. По това време хората смятали, че това може да засили интелектуалните способности. Нито интелектуално увеличение, нито дългосрочни токсични ефекти не могат да бъдат доказани от изследването.

Ако обаче приемате добавки, трябва да се уверите, че следвате инструкциите на опаковката и не превишавайте максималната препоръчвана доза.

Заключение

Глутаминът не е основна аминокиселина, тъй като тялото може да я синтезира, но е популярно в спортно-тренировъчното обучение за да избегне мускулния катаболизъм след тренировка. Той има много приложения, включително осигуряване на енергия за всичките ви клетки. Той регулира стабилността на киселините и основите в организма, и по този начин поддържа протеините активни. Благодарение на многобройните си положителни ползи учените запоочнали да използват L-глутамин в лечението на заболявания като рак и синдром на Крон. Тя може ефикасно и ефективно да облекчи симптомите и да доведе до по-бързо възстановяване.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

СПОРТ

СПОРТ

Какво представлява глутаминът?

Какво представлява глутаминът?

Глутамин за мускулен растеж и маса. Подкрепя имунната и нервната система. Глутамин за мускулен растеж и маса. Подкрепя имунната и нервната система. 2019-09-19T07:47:50+03:00 Какво представлява глутаминът?

<h1 class="text-aligncenter"><span style="font-size: 18pt;">Какво представлява глутаминът?</span></h1> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Глутаминът най-разпространената аминокиселина в човешкото тяло. Въпреки, че тялото може да я произведе, слабата имунната система и нервните проблеми могат да доведат до липсата `и в организма.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Нашето тяло използва L-глутамин, за да произвежда протеини, така наречените амино захари и да подпомага производството на супер-антиоксидантния глутатион. Тялото още използва тази аминокиселина за да:</span></p> <ul class="text-alignjustify"> <li><span style="font-size: 12pt;">повишава задържането на вода в мускулните клетки</span></li> <li><span style="font-size: 12pt;">помага при клетъчен растеж и</span></li> <li><span style="font-size: 12pt;">увеличава производството на протеин и гликоген.</span></li> </ul> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Ето защо глутаминът е много популярна хранителна добавка при активните спортисти.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Сред свободните аминокиселини в човешката кръв, глутаминът е най-срещан с около 20% от общото количество. Също така съществува в пептидно свързано състояние, което го прави химически много стабилен.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 14pt;"><strong>Използване на глутамин</strong></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Липсата на глутамин в тялото обикновено е по време на метаболитни заболявания. Примери за това са следоперативни периоди на възстановяване, наранявания или изгаряния. В тези случаи често е необходим допълнителен прием на хранителни добавки.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Тази универсална аминокиселина играе роля в синтеза на амино захари и други протеинови вериги в организма. Това означава, че е особено полезна за тъкани с висока степен на клетъчно делене.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Примерите за тези тъкани включват:</span></p> <ul class="text-alignjustify"> <li><span style="font-size: 12pt;">лигавиците в тънките черва</span></li> <li><span style="font-size: 12pt;">клетки в устата, като тези на езика</span></li> <li><span style="font-size: 12pt;">клетките на мускулно-скелетната система, особено при спортистите.</span></li> </ul> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Глутаминът стимулира производството на естествения антиоксидант глутатион, известен с това, че е превантивен агент срещу увреждането на клетките. Той също така предпазва клетките от оксидиращите свободни радикали, по този начин може да действа и срещу развитието на рак.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Тази аминокиселина регулира стабилността на киселините и основите в организма. Това поддържа различните протеини ефективни при изпълнението на различните им роли в тялото. Това на свой ред осигурява правилното изпълнение на метаболитните процеси.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;"><strong><span style="font-size: 14pt;">Източници</span><br /> </strong></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Препоръчваната минимална доза L-глутамин е около 10 грама на ден. Това може да бъде по-голямо, ако се изпълняват определени конкретни фактори. В най-голяма степен от него се нуждаят състезателни спортисти и пациенти с чернодробни или бъбречни заболявания, които често се нуждаят от по-високи дози до 40 грама на ден. В тези случаи е полезно да се приемат хранителни добавки, които да отговарят на изискванията на вашето тяло. Необходимостта от глутамин също може да се повиши рязко по време на химиотерапията, когато добавките често могат да бъдат полезни отново.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Естествените храни имат склонност да съдържат относително ниски нива на тази аминокиселина. Освен това глутаминът се денатурира чрез нагряване. Това означава, че топлината уврежда своята химическа структура и намалява нейните свойства.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Продукти, които съдържат L-глутамин на пряка слънчева светлина за продължително време ще доведе до намаляване на жизненоважната аминокиселина. Най-добре е тези продукти да се съхраняват на хладно, тъмно място.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Освен сиренето, немският кикарски продукт е особено богат на глутамин. Млякото и киселото мляко също са добри източници на глутамин, въпреки че те съдържат значително по-малко в сравнение.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Суровото и пушеното месо, соята и пшеничните продукти също са хранителни източници на тази аминокиселина. Можете да използвате всички тези продукти, за да постигнете препоръчваната дневна доза.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 14pt;"><strong>Глутаминови добавки</strong></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Ако приемате добавки, има различни препоръки за най-доброто време за приемане. Това е така, защото учените не са съгласни кога тялото ви може да абсорбира най-много глутамин. Най-силната теория гласи, че най-добрият режим е да се консумират добавки както сутрин, така и вечер.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">За да укрепите най-добре имунната си система, учените препоръчват да вземете една доза от 5 грама след сън и още 5 грама преди лягане. Ако се стремите да изградите мускулна маса с по-високо съхраняване на гликоген в мускулната тъкан трябва да вземете около 5 до 10 грама преди и след тренировка.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Най-добре е да проверите дали всички добавки няма да пречат на съществуващите здравни условия или лекарства, като ги обсъдите с Вашия лекар.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 14pt;"><strong>Ползи за здравето</strong></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;"><strong>Изграждане на мускули: </strong>Тази аминокиселина се използва за създаване на протеини и поради това участва в състава на много протеинови продукти. Сред другите функции, тя помага да се създадат така наречените амино захари, които подпомагат организма в борбата с проблеми като остеоартрит. Също така поддържа производството на глутатион.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;"><strong>Ползи при спортистите: </strong>Глутаминът има положително въздействие върху поддръжката на човешкия растежен хормон, обема на клетките и рециклирането на протеиновия субстрат за повишен протеинов синтез.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Тези предимства го правят разумна анаболна добавка, която е полезна и популярна при културисти. Добавянето на 5-10 g на ден е от полза за възстановяване на изгубения глутамин в мускулните клетки.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">В допълнение, тази аминокиселина поставя натиск върху задържането на течности в клетките, така че клетъчният обем може да се увеличи. Тялото приема това увеличение на задържането на клетките като сигнал за клетъчен растеж и започва да усилва производството на протеин и гликоген с цел да увеличи ефективността на мускулните клетки.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">В същото време предотвратява мускулния катаболизъм и подобрява способността на тялото да се възстанови по време на сън.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;"><strong>Храносмилателната система: </strong>Тъй като тази аминокиселина осигурява енергия за храносмилателните клетки, тя подпомага тези клетки при тяхното възстановяване и подновяване. Поради това той поддържа абсорбционната способност на червата.</span><br /> <br /><span style="font-size: 12pt;"> Освен това заболяванията в храносмилателната система, като болестта на Крон, почти винаги са съпроводени от намалена пропускливост на чревната стена. Това в крайна сметка това води до лошо използване на витамини от храната, която сте приели.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Индийски изследователи проучват глутамина и откриват, че приемането на добавки от L-глутамин като част от вашата диета (0,5 г на килограм телесно тегло) може драстично да увеличи чревната пропускливост и по този начин да подобри приема на жизнените вещества, идващи във вашето тяло.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;"><strong>Имунна система: </strong>Клетки, които се делят бързо, като тези в имунната система, са много зависими от добрата доставка на L-глутамин. Ето защо медицински процедури, като трансплантации на костен мозък, имат много по-ниски смъртни случаи, когато преди това е даден допълнителен режим, съдържащ тази аминокиселина.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;"><strong>Нервна система: </strong>Глутаминът има важна употреба в нервната система. Това е така, защото е химически подобно на невротрансмитера глутаминова киселина.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">За да се транспортират съобщения в тялото, нервните клетки трябва да се стимулират успешно последователност. След първоначалното стимулиране, невротрансмитерът трябва да бъде транспортиран обратно до по-ранната клетка, която преди това я е пусната, за да премине по съобщението.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Когато се върне в старата клетка, тялото преобразува невротрансмитера в глутамин, така че не случайно да възбуди следващата клетка и да изпрати лъжливо послание. По този начин може да се избегне второ и нежелано стимулиране на нервните клетки. И накрая, глутаминът се връща обратно в глутаминова киселина, за да може цикълът отново да започне, когато е необходимо.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Тъй като L-глутаминът има известен антиоксидантен потенциал, той може да предпази човешките клетки от разрушаване от свободни радикали. Затова е в състояние до известна степен да предотврати дегенеративни неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер или Паркинсон.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;"><strong>Лечение на рак: </strong>Друго важно приложение на тази аминокиселина е в лечението на рак. В миналото учените са извършили няколко проучвания, демонстриращи ефектите му върху туморите.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">В заключенията си учените показват, че подходящата хранителна добавка L-глутамин може значително да подобри метаболизма и цялостното клинично състояние на раковите пациенти, без да увеличава растежа на тумора.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Те откриват, че глутаминът влияе положително, наред с други неща,</span></p> <ul class="text-alignjustify"> <li><span style="font-size: 12pt;">повишаване на активността на имунната система,</span></li> <li><span style="font-size: 12pt;">повишена честота на обновяване на клетките и,</span></li> <li><span style="font-size: 12pt;">по-силно създаване на глутатион.</span></li> </ul> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Освен това тази аминокиселина може да намали риска от химиотерапия и лъчетерапия, което намалява напрежението върху здравето на тези пациенти.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 14pt;"><strong>Глутаминов дефицит</strong></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Ако нивата на глутамин паднат до по-ниски от нуждите на тялото ви, последствията могат да бъдат сериозни. При недостатъчен прием на L-глутамин за дълъг период от време може да доведе имунната система до по-ниски нива на активност и проблеми с абсорбирането на витамини.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">По този начин не само имате по-висок риск от инфекции, но и липса на много други важни хранителни вещества, защото червата не успяват да абсорбира всички хранителни вещества от храната, която сте консумирали, като ги оставите неизползвани.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Ако тялото ви страда от инфекция или травма, количеството на свободния глутамин в мускулните системи на тялото ви ще намалее с до 50% и ще се появят симптоми като умора. За да избегнете това, може да приемате L-глутаминови хранителни добавки, които да подобрят способностите на Вашата имунна система и ще спрат възпаленията.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 14pt;"><strong>Глутамин или глутамат?</strong></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Глутаматът е подобрител на вкуса, който произхожда от Далечния изток. Той е годен за консумация до 10 г на килограм храна от много закони регулиращи храненето.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;"><strong>Глутаматът е сол на глутаминова киселина. Следователно, химически не е сравнима с аминокиселината глутамин, нито да се бърка с нея.</strong></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Като добавка в храните, компаниите трябва да идентифицират различните форми на глутамат на опаковките, като използват E-номерата E621 до E625. Компаниите предпочитат да обозначават храната си с думи като "подправки" или "екстракт от дрожди", което също е разрешено.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Учените все още не са доказали токсичните ефекти на глутамат във високи дози. През 40-те години на миналия век децата са приемали над 40 г глутамат на ден в продължение на няколко месеца. По това време хората смятали, че това може да засили интелектуалните способности. Нито интелектуално увеличение, нито дългосрочни токсични ефекти не могат да бъдат доказани от изследването.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Ако обаче приемате добавки, трябва да се уверите, че следвате инструкциите на опаковката и не превишавайте максималната препоръчвана доза.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 14pt;"><strong>Заключение</strong></span><br /> <br /><span style="font-size: 12pt;"> Глутаминът не е основна аминокиселина, тъй като тялото може да я синтезира, но е популярно в спортно-тренировъчното обучение за да избегне мускулния катаболизъм след тренировка. Той има много приложения, включително осигуряване на енергия за всичките ви клетки. Той регулира стабилността на киселините и основите в организма, и по този начин поддържа протеините активни. Благодарение на многобройните си положителни ползи учените запоочнали да използват L-глутамин в лечението на заболявания като рак и синдром на Крон. Тя може ефикасно и ефективно да облекчи симптомите и да доведе до по-бързо възстановяване.</span></p>

, , , , , ,
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки