Какво представлява глицинът?

Какво представлява глицинът?

Какво представлява глицинът?

Глицинът е една от 20-те аминокиселини, жизнено важни за правилното функциониране на тялото ни и производството на протеини, и е втората най-разпространена аминокиселина открита в човешките ензими и протеини.

Черният дроб образува глицин от серин и треонин, които също са аминокиселини. Като твърдо вещество, това е кристална субстанция със сладък вкус. В човешкото тяло най-високи концентрации на тази аминокиселина присъстват в кожата, съединителната тъкан и мускулите.

Използване на глицин

Тази аминокиселина има няколко важни роли в тялото. Тя е от съществено значение за производството на много различни киселини, включително нуклеинови киселини, жлъчни киселини, креатин фосфат и порфирини. В по-широк мащаб тялото я използва за регулиране и поддържане на много важни процеси.

Това вещество играе важна роля в централната нервна система и храносмилателната система. Помага при разграждането на мазнините чрез регулиране на концентрацията на жлъчните киселини.

Освен това тялото използва тази аминокиселина за биосинтеза на хема (небелтъчно желязосъдържащо вещество). Хемата е ключов компонент на хемоглобина. Хемоглобинът е от съществено значение за поддържането на целостта на червените кръвни клетки и оптималната способност за кислород.

Медицински употреби


Душевно здраве: В централната нервна система глицинът работи заедно с таурин и гама-амино маслена киселина (GABA) като инхибиторен невротрансмитер.

Глицинът функционира основно в мозъчния ствол и гръбначния мозък, където улеснява предаването на нервни импулси. Тази аминокиселина пречи на хипервъзбудимостта на невроните в централната нервна система. Това се постига чрез премахване на хлорид и калий.

Има многобройни проучвания, изследващи ползите от тази аминокиселина при лечението на хиперактивност, шизофрения, биполярно разстройство и епилепсия. Едно проучване, насочено към резистентни към лечението шизофренични пациенти, установиява, че високи дози глицин в комбинация с антипсихотични медикаменти могат значително да облекчат негативните симптоми. Тези резултати се подкрепят от  проучвания изследващи психологични заболявания. Други проучвания показват, че лечението с глицин може да помогне за предотвратяване на припадъци свързани с епилепсия.

Регулиране на кръвната захар:  Тази аминокиселина помага да се регулира кръвната захар чрез превръщане на глюкозата в енергия. Поради това, учените са намерили доказателства в подкрепа на подобряване на нивата на кръвната захар в дългосрочен план на пациенти с диабет тип 2. Тъй като тази аминокиселина е сладка, тя често се препоръчва като заместител на захар за диабетици.

Мускулен растеж: Тялото използва тази аминокиселина в биосинтезата на креатина. Креатинът осигурява на мускулите директен източник на енергия и спомага за изграждането на мускулна тъкан и сила. Ето защо глицинът е важна аминокиселина за спортисти, които искат да увеличат мускулната си маса.

Също така е полезно за пациенти, които се възстановяват от операция или други причини за неподвижност. Това е така, защото може да помогне за предотвратяване на загуба на мускули.

Антиейджинг:  Глицинът е важна  аминокиселина,която предотвратява стареенето на клетките(антиейджинг ефект). Приблизително една трета от колагена се състои от глицин. Колагенът е основният протеин, който тялото използва за да поддържа съединителната тъкан и кожата здрави и еластични. При отсъствието на глицин тялото не може да възстанови наранените тъкани. Освен това изследванията показват, че тази аминокиселина помагана тялото да се предпази  от шок ,в резултат на загуба на кръв. Също така помага да се предотврати образуването на свободни радикали и хипоксия.

Регулиране на хормоните: Тази аминокиселина може да бъде метилирана в диметилглицин (DMG). DMG (витамин В16) играе важна роля в пътя с въглеродния атом, който е от съществено значение за биосинтезата на стероиди, като например естрогенните и андрогенните хормони. Тази аминокиселина също помага да се стимулира секрецията на човешкия хормон на растежа.

Лечение на рак: Предварителни проучвания показват, че тази аминокиселина може да играе роля в лечението на някои видове рак. Това включва предотвратяване на образуването на раков меланом (рак на кожата). Резултатите от проучване върху мишки установяват, че хранителната добавка глицин инхибира ангиогенезата, спирайки растежа на туморите.

Дефицит на глицин

Това е необичайно. Този вид дефицит обаче може да възникне при хора, които са недохранени или имат заболявания като рак и СПИН. Хората, които имат храносмилателни нарушения или страдат от умора, също могат да имат неадекватни концентрации на тази аминокиселина.

Източници

Въпреки че тялото може да произвежда глицин, тази аминокиселина може да се получи и от много храни с високо съдържание на протеини. По-специално, рибата, месото и млечните продукти са богати източници на глицин.

Вегетарианските източници включват соя, спанак, карфиол, зеле, тиква, банан, киви, краставици и боб.

Можете също да намерите глицин под формата на разтворим продукт или капсули. Те могат да бъдат полезни при медицински състояния като проблеми на простатата, слаба памет, инсулт и шизофрения. Други хранителни добавки съдържащи глицин, са на разположение за лечение на синдрома на хроничната умора, анемията и хипогликемията. Тези хранителни добавки могат да помогнат за повишаване на енергийните нива и общото благосъстояние.

По-широко използване на глицина

Може да срещнете тази аминокиселина в храни и напитки като подобрител на вкуса и подсладител. Използва се и като добавка в храните за животни, буфериращ агент в козметиката, антиациди, напоителни разтвори и в селскостопански торове. Много търговски приложения използват синтетична версия на тази аминокиселина, получена чрез използване на амоняк за лечение на хлороцетна киселина.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

АНТИЕЙДЖИНГ

АНТИЕЙДЖИНГ

Какво представлява глицинът?

Какво представлява глицинът?

Глицин за мускулен растеж и антиейджинг. Глицин за мускулен растеж и антиейджинг. 2019-11-26T08:51:00-05:00 Какво представлява глицинът?

Какво представлява глицинът?

Глицинът е една от 20-те аминокиселини, жизнено важни за правилното функциониране на тялото ни и производството на протеини, и е втората най-разпространена аминокиселина открита в човешките ензими и протеини.

Черният дроб образува глицин от серин и треонин, които също са аминокиселини. Като твърдо вещество, това е кристална субстанция със сладък вкус. В човешкото тяло най-високи концентрации на тази аминокиселина присъстват в кожата, съединителната тъкан и мускулите.

Използване на глицин

Тази аминокиселина има няколко важни роли в тялото. Тя е от съществено значение за производството на много различни киселини, включително нуклеинови киселини, жлъчни киселини, креатин фосфат и порфирини. В по-широк мащаб тялото я използва за регулиране и поддържане на много важни процеси.

Това вещество играе важна роля в централната нервна система и храносмилателната система. Помага при разграждането на мазнините чрез регулиране на концентрацията на жлъчните киселини.

Освен това тялото използва тази аминокиселина за биосинтеза на хема (небелтъчно желязосъдържащо вещество). Хемата е ключов компонент на хемоглобина. Хемоглобинът е от съществено значение за поддържането на целостта на червените кръвни клетки и оптималната способност за кислород.

Медицински употреби


Душевно здраве: В централната нервна система глицинът работи заедно с таурин и гама-амино маслена киселина (GABA) като инхибиторен невротрансмитер.

Глицинът функционира основно в мозъчния ствол и гръбначния мозък, където улеснява предаването на нервни импулси. Тази аминокиселина пречи на хипервъзбудимостта на невроните в централната нервна система. Това се постига чрез премахване на хлорид и калий.

Има многобройни проучвания, изследващи ползите от тази аминокиселина при лечението на хиперактивност, шизофрения, биполярно разстройство и епилепсия. Едно проучване, насочено към резистентни към лечението шизофренични пациенти, установиява, че високи дози глицин в комбинация с антипсихотични медикаменти могат значително да облекчат негативните симптоми. Тези резултати се подкрепят от  проучвания изследващи психологични заболявания. Други проучвания показват, че лечението с глицин може да помогне за предотвратяване на припадъци свързани с епилепсия.

Регулиране на кръвната захар:  Тази аминокиселина помага да се регулира кръвната захар чрез превръщане на глюкозата в енергия. Поради това, учените са намерили доказателства в подкрепа на подобряване на нивата на кръвната захар в дългосрочен план на пациенти с диабет тип 2. Тъй като тази аминокиселина е сладка, тя често се препоръчва като заместител на захар за диабетици.

Мускулен растеж: Тялото използва тази аминокиселина в биосинтезата на креатина. Креатинът осигурява на мускулите директен източник на енергия и спомага за изграждането на мускулна тъкан и сила. Ето защо глицинът е важна аминокиселина за спортисти, които искат да увеличат мускулната си маса.

Също така е полезно за пациенти, които се възстановяват от операция или други причини за неподвижност. Това е така, защото може да помогне за предотвратяване на загуба на мускули.

Антиейджинг:  Глицинът е важна  аминокиселина,която предотвратява стареенето на клетките(антиейджинг ефект). Приблизително една трета от колагена се състои от глицин. Колагенът е основният протеин, който тялото използва за да поддържа съединителната тъкан и кожата здрави и еластични. При отсъствието на глицин тялото не може да възстанови наранените тъкани. Освен това изследванията показват, че тази аминокиселина помагана тялото да се предпази  от шок ,в резултат на загуба на кръв. Също така помага да се предотврати образуването на свободни радикали и хипоксия.

Регулиране на хормоните: Тази аминокиселина може да бъде метилирана в диметилглицин (DMG). DMG (витамин В16) играе важна роля в пътя с въглеродния атом, който е от съществено значение за биосинтезата на стероиди, като например естрогенните и андрогенните хормони. Тази аминокиселина също помага да се стимулира секрецията на човешкия хормон на растежа.

Лечение на рак: Предварителни проучвания показват, че тази аминокиселина може да играе роля в лечението на някои видове рак. Това включва предотвратяване на образуването на раков меланом (рак на кожата). Резултатите от проучване върху мишки установяват, че хранителната добавка глицин инхибира ангиогенезата, спирайки растежа на туморите.

Дефицит на глицин

Това е необичайно. Този вид дефицит обаче може да възникне при хора, които са недохранени или имат заболявания като рак и СПИН. Хората, които имат храносмилателни нарушения или страдат от умора, също могат да имат неадекватни концентрации на тази аминокиселина.

Източници

Въпреки че тялото може да произвежда глицин, тази аминокиселина може да се получи и от много храни с високо съдържание на протеини. По-специално, рибата, месото и млечните продукти са богати източници на глицин.

Вегетарианските източници включват соя, спанак, карфиол, зеле, тиква, банан, киви, краставици и боб.

Можете също да намерите глицин под формата на разтворим продукт или капсули. Те могат да бъдат полезни при медицински състояния като проблеми на простатата, слаба памет, инсулт и шизофрения. Други хранителни добавки съдържащи глицин, са на разположение за лечение на синдрома на хроничната умора, анемията и хипогликемията. Тези хранителни добавки могат да помогнат за повишаване на енергийните нива и общото благосъстояние.

По-широко използване на глицина

Може да срещнете тази аминокиселина в храни и напитки като подобрител на вкуса и подсладител. Използва се и като добавка в храните за животни, буфериращ агент в козметиката, антиациди, напоителни разтвори и в селскостопански торове. Много търговски приложения използват синтетична версия на тази аминокиселина, получена чрез използване на амоняк за лечение на хлороцетна киселина.

, , , , , ,
Сравнение на продукти
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки