Ползи от прием на глутамин и протеин
Глутаминът и протеина са безопасни за приемане едновременно, като се има предвид, че глутаминът всъщност е градивен елемент на протеина. И двете хранителни добавки се използват от спортистите, за да подобрят на своята ефективност и времето за възстановяване след тренировки.
Важно е да следвате препоръчителните дози на всяка добавка и да се консултирате с Вашия лекар преди прием.
Фактите
Глутаминът и протеина се използват от спортистите, особено от атлетите при силовите тренировки, за да увеличат мускулната си маса, издръжливост, времето за възстановяване и за засилване на имунната си система. Протеинът и глутаминът са нужни на човешкото тяло, за да поддържа добро цялостно здраве.
Протеин
Протеинът се намира в храни като месо, яйца, млечни продукти, ядки / семена и някои зеленчуци. Спортистите приемат допълнително протеин, за да увеличат мускулната си маса. Най-често срещаните видове протеинови добавки включват суроватъчен и соев протеин. Суроватъчният протеин се добива от краве мляко, докато соевият протеин идва от соята и е идеален за вегетарианците. Протеините са градивните елементи на всички телесни тъкани, включително мускулите.
Глутаминът
Глутаминът е аминокиселина, която е градивен елемент на протеина - има общо 20 аминокиселини, от които тялото ви се нуждае. Вашето тяло прави собствен глутамин и в повечето случаи няма нужда да го допълвате в диетата си. Въпреки това, атлети го приемат за издръжливост и мускулна маса, а някои здравословни състояния може да изискват прием на глутамин, но трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете приема му.
Препоръчителна доза
Както глутаминът, така и протеинът са от съществено значение за доброто здраве, така че като цяло са признати за безопасни при здравите хора. Тийнейджърките и възрастните жени консумират 46 g протеин на ден, докато тийнейджърите и възрастните мъже трябва да се стремят съответно към 52 и 56 g. Хора на възраст 18 и повече години могат спокойно да приемат глутамин от дози по 500 mg един до три пъти на ден.
Заключение
Когато тренирате, особено вдигането на тежести, мускулната ви тъкан се “самоизяжда”, когато имате недостик на протеин и аминокиселини. Консумирането на протеин и глутамин спомага за възстановяването на тази мускулна тъкан, което е и начинът, по който мускулите ви стават по-големи. Бодибилдърите могат да консумират 1 до 2 g протеин на килограм телесно тегло в опит да увеличат мускулната си маса, въпреки че това трябва да става само под наблюдението на медицински специалист.
Тази статия все още няма коментари