От колко протеин човек има нужда?

От колко протеин човек има нужда?

От колко протеин човек има нужда?

Протеините представляват големи молекули, които са нужни на нашите клетки да функционират правилно. Те се състоят от аминокиселини. Структурата и функцията на нашите тела зависят от протеините. Регулирането на клетките, тъканите и органите на организма не може да се случи без тях.

Мускулите, кожата, костите и други части на човешкото тяло съдържат значителни количества протеин, включително ензими, хормони и антитела.

Протеините също така действат като невротрансмитери. Например хемоглобина, който е носител на кислород в кръвта е протеин.

Какво представляват протеините?

Протеините са дълги вериги от аминокиселини, които формират основата на целия живот. Те са като “машини”, които съставят всички живи организми, вируси, бактерии, растения или човешки функции.

Човешкото тяло се състои от около 100 трилиона клетки. Всяка клетка има хиляди различни протеини. Заедно, те спомагат всяка клетка да функционира правилно.

Аминокиселини и протеини

Градивните елементи на протеина са аминокиселините.  Известни са около 20 аминокиселини.

Тези 20 аминокиселини могат да бъдат подредени по милиони различни начини за създаване на милиони различни протеини, всеки със специфична функция в тялото. Структурите се различават в зависимост от последователността, в която аминокиселините се комбинират.

20-те различни аминокиселини, които тялото използва за синтезиране на протеини, са: аланин, аргинин, аспарагин, аспарагинова киселина, цистеин, глутаминова киселина, глутамин, глицин, хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, пролин, серин, треонин, триптофан, тирозин и валин.

Аминокиселините са органични молекули, които се състоят от въглерод, водород, кислород, азот и понякога сяра.

Аминокиселините синтезират протеини и други важни съединения в човешкото тяло, като креатин, пептидни хормони и някои невротрансмитери.

Видове протеини

Чували сме, че има три вида протеинови храни:

 • Пълни протеини: Това са храни съдържащи всички основни аминокиселини. Най-често се срещат в животински храни, като месо, млечни продукти и яйца.
 • Непълни протеини: Това са храни съдържащипоне една незаменима аминокиселина, в този случай липсва баланс в протеините. Растителните храни, като грах и боб, съдържат предимно непълни протеини.
 • Допълнителни протеини: Това садве или повече храни, съдържащи непълни протеини, които хората могат да се комбинират за да доставят пълен протеин. Примерите са ориз и боб или хляб с фъстъчено масло.

Какво правят протеините?

Протеините играят роля в почти всеки биологичен процес и техните функции варират в широки граници. Основните функции на протеините в тялото са да изграждат, укрепват и ремонтират, като тъканта.

Те могат да бъдат:

 • структурен, като колаген
 • хормонално, като инсулин
 • носители, например, хемоглобин
 • ензими, такива като амилаза

Всички те са протеини.

Кератинът е структурен протеин, който укрепва защитните покрития, като например косата. Колагенът и еластин също имат структурна функция, и също така осигуряват подкрепа за съединителната тъкан.

Повечето ензими са протеини и катализатори, което означава, че ускоряват химичните реакции. Те са необходими за снабдяването на кислород в човешки клетки, или фотосинтезата при растенията.

Източници

Оризът и бобът заедно осигуряват пълен протеин.

Протеинът е едно от основните хранителни вещества, или макроелементи, в човешката диета, но не всички протеини, които консумираме, се превръщат в протеини в тялото ни.

Когато хората ядат храни, които съдържат аминокиселини, тези аминокиселини дават възможност на тялото да създава или синтезира протеини. Ако не консумираме някои аминокиселини, няма да синтезираме достатъчно протеини, за да могат телата ни да функционират правилно.

Съществуват девет незаменими аминокиселини, които човешкото тяло не синтезира, така че те трябва се получават от диетата ни.

Всички хранителни протеини съдържат някои от всяка аминокиселина, но в различни пропорции.

Деветте незаменими аминокиселини, които човешкото тяло не синтезира, са: хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин.

Храните, които съдържат тези девет незаменими аминокиселини в приблизително равни пропорции, се наричат пълни протеини. Пълните протеини идват основно от животински източници, като мляко, месо и яйца.

Соя и киноа са растителни източници на пълен протеин. Комбинирането на червен боб или леща с пълнозърнест ориз или фъстъчено масло с пълнозърнест хляб също осигуряват пълен протеин.

Тялото не се нуждае от всички основни аминокиселини при всяко хранене, защото може да използва аминокиселини от последните хранения, за да образува пълни протеини. Ако имате достатъчно протеин през целия ден, няма риск от дефицит.

С други думи, препоръчителното хранително вещество е протеин, но това, от което наистина се нуждаем, са аминокиселините.

Дефицит

Диетичните насоки препоръчват между 10 и 35 процента от дневните калории на възрастен да идват от протеини. За децата тя е от 10 до 30 процента.

Недостиг може да възникне и ако дадено лице има здравословно състояние, като:

 • разстройство на храненето, например, анорексия нервоза
 • определени генетични състояния
 • по-късните етапи на рака
 • затруднено усвояване на хранителни вещества, например поради синдром на раздразнените черва (IBS) или стомашна байпасна хирургия

Много ниският прием на протеини може да доведе до:

 • слаб мускулен тонус
 • оток, който е подуване поради задържане на течности
 • тънка и крехка коса
 • кожни лезии
 • при възрастни, загуба на мускулна масапри деца, забавен растеж

Биохимичните тестове могат да покажат нисък серумен албумин и хормонен дисбаланс.

Изисквания

Точно колко протеин човек се нуждае остава въпрос на дебат. Препоръчва се възрастните да консумират 50 грама протеин на ден, като част от 2 000 калории диета. Дневната стойност на дадено лице може да бъде по-висока или по-ниска в зависимост от нуждите от калории.

Определянето на точни количества обаче е трудно, тъй като редица фактори, като възраст, пол, ниво на активностен статус, дори и бременност, играят от съществена роля.

Други променливи са броят на аминокиселините налични в специфични протеинови храни и смилаемостта им. Също така остава неясно как протеиновият метаболизъм влияе на нуждата от прием на протеини.

Следният калкулатор ще ви помогне да изчислите колко протеин ви е необходим.

Протеин и калории

Един грам протеин съдържа 4 калории. Един грам мазнина има 9 калории.

Протеин и загуба на тегло

Някои диети препоръчват консумирането на повече протеини с цел отслабне.

Резултатите от прегледа, публикуван през 2015 г., показват, че следването на определен вид диети с високо съдържание на протеини може да насърчи загубата на тегло, но е необходими повече изследвания, за да се установи как ефективно да се приложи такава диета.

Малко вероятно е добавянето на протеин към съществуващата диета да доведе до загуба на тегло, но заместването на мазнини и захар с протеини може да помогне. Замяната на храни с високо съдържание на фибри - като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни - с протеинови храни, може да има отрицателен ефект.

Хората трябва да обмислят общата си консумация и хранителните навици, когато правят подобна промяна, и да се консултират с лекар преди да предприемат нещо.

Протеинови шейкове и храни

Консумирането на повече протеини може да повиши мускулната сила и да насърчи тялото да изгаря на мазнини. Това обаче зависи от общия прием и нивата на активност на човека.

Атлетите и културистите трябва да са сигурни, че имат достатъчно протеини, за да изграждат и възстановяват мускулите си.

Понастоящем се предлага широка гама протеинови добавки, много от които се твърди, че насърчават загубата на тегло и увеличават мускулната маса и сила. Въпреки това, повечето спортисти могат да получат достатъчно протеин от балансирана диета без да се нуждаят от добавки.

Има някои доказателства, че твърде много протеини могат да увеличат риска от остеопороза или бъбречни проблеми.

Едно проучване показва, че суроватъчният протеин може да повлияе на метаболизма на глюкозата и синтеза на мускулния протеин. Други изследвания заключават, че суроватъчна добавка може да намали телесните мазнини и да запази чистия мускул, когато се използва в диета с намалена калория.

Според Университета на Мичиган (УМ), суроватъчният протеин повишава производителността при велосипедистите. Докато друго предполага, че може да доведе до загуба на кости и остеопороза, въпреки че това може да се дължи и на други фактори. УМ отбелязват, че всеки, който приема суроватъчен протеин, не трябва да консумира повече от 1,2 грама за всеки 2,2 кг телесно тегло.

Всеки, който обмисля приема на протеинови добавки за фитнес цели, трябва да се консултира с лекар специализирал в спортната медицина.

Протеинови съвети

За повечето хора разнообразната и здравословна диета ще осигури достатъчно протеин.

Увеличаването на приема на протеини не означава непременно да се яде повече пържола. Има и други възможности, които могат да ви помогнат да осигурите здравословен прием на протеин.

Ето някои предложения:

 • Яжте разнообразни протеинови храни, като избирате от риба, месо, соя, боб, тофу, ядки, семена и т.н.
 • Консумирайте нетлъсти меса, птиче месо и млечни продукти,отстранявайте мазнините от месото. Избягвайте обработените меса, тъй като те са добавен натрий.
 • Използвайте методи за готвене, които не добавят допълнително мазнина, като например печене на скара.
 • Проверете съставките в "протеинови барове", тъй като те също могат да бъдат с високо съдържание на захар.
 • Избирайте по-здравословни алтернативи на обичайните си любимихрани, например пълнозърнест, а не бял хляб и неподсладено фъстъчено масло.
 • Експериментирайте с растителни протеини, като фасул, леща и соеви продукти.
 • Изберете храни, богати на хранителни вещества, които осигуряват други ползи, като фибри.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

СПОРТ

СПОРТ

От колко протеин човек има нужда?

Отколко протеин човек има нужда ?

Протеин за мускулен растеж, тонус сила и издръжливост. Протеин за мускулен растеж, тонус сила и издръжливост. 2019-09-19T07:43:58+03:00 От колко протеин човек има нужда?

<h1 class="text-aligncenter"><span style="font-size: 18pt;">От колко протеин човек има нужда?</span></h1> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Протеините представляват големи молекули, които са нужни на нашите клетки да функционират правилно. Те се състоят от аминокиселини. Структурата и функцията на нашите тела зависят от протеините. Регулирането на клетките, тъканите и органите на организма не може да се случи без тях.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Мускулите, кожата, костите и други части на човешкото тяло съдържат значителни количества протеин, включително ензими, хормони и антитела.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Протеините също така действат като невротрансмитери.&nbsp;Например&nbsp;хемоглобина, който е&nbsp;носител на кислород в кръвта е протеин.</span><br /><br /><span style="font-size: 14pt;"><strong>Какво представляват протеините?</strong></span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Протеините са дълги вериги от аминокиселини, които формират основата на целия живот. Те са като &ldquo;машини&rdquo;, които съставят&nbsp;всички живи организми, вируси, бактерии, растения или човешки функции.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Човешкото тяло се състои от около 100 трилиона клетки. Всяка клетка има хиляди различни протеини. Заедно, те спомагат всяка&nbsp;клетка да функционира правилно.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 14pt;"><strong>Аминокиселини и протеини</strong></span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Градивните елементи на протеина са аминокиселините. &nbsp;Известни са около 20 аминокиселини.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Тези 20 аминокиселини могат да бъдат подредени по&nbsp;милиони различни начини за създаване на милиони различни протеини, всеки&nbsp;със специфична функция в тялото. Структурите се различават в зависимост от последователността, в която аминокиселините се комбинират.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">20-те различни аминокиселини, които тялото използва за синтезиране на протеини, са: аланин, аргинин, аспарагин, аспарагинова киселина, цистеин, глутаминова киселина, глутамин, глицин, хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, пролин, серин, треонин, триптофан, тирозин и валин.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Аминокиселините са органични молекули, които се състоят от въглерод, водород, кислород, азот и понякога сяра.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Аминокиселините синтезират протеини и други важни съединения в човешкото тяло, като креатин, пептидни хормони и някои невротрансмитери.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 14pt;"><strong>Видове протеини</strong></span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Чували сме, че има три вида протеинови храни:</span></p> <ul class="text-alignjustify"> <li><span style="font-size: 12pt;">Пълни протеини: Това са храни съдържащи всички основни аминокиселини. Най-често се срещат в животински храни, като месо, млечни продукти и яйца.</span></li> <li><span style="font-size: 12pt;">Непълни протеини: Това са храни съдържащипоне една незаменима аминокиселина, в&nbsp;този случай липсва баланс в протеините. Растителните храни, като грах&nbsp;и боб, съдържат предимно непълни протеини.</span></li> <li><span style="font-size: 12pt;">Допълнителни протеини: Това садве или повече храни, съдържащи непълни протеини, които хората могат да се комбинират за да доставят пълен протеин. Примерите са ориз и боб или хляб с фъстъчено масло.</span></li> </ul> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 14pt;"><strong>Какво правят протеините?</strong></span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Протеините играят роля в почти всеки биологичен процес и техните функции варират в широки граници.&nbsp;Основните функции на протеините в тялото са да изграждат, укрепват и ремонтират,&nbsp;като тъканта.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Те могат да бъдат:</span></p> <ul class="text-alignjustify"> <li><span style="font-size: 12pt;">структурен, като колаген</span></li> <li><span style="font-size: 12pt;">хормонално, като инсулин</span></li> <li><span style="font-size: 12pt;">носители, например, хемоглобин</span></li> <li><span style="font-size: 12pt;">ензими, такива като амилаза</span></li> </ul> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Всички те са протеини.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Кератинът е структурен протеин, който укрепва защитните покрития, като например косата. Колагенът и еластин също имат структурна функция,&nbsp;и също така осигуряват подкрепа за съединителната тъкан.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Повечето ензими са протеини и катализатори, което означава, че ускоряват химичните реакции. Те са необходими за снабдяването на кислород в&nbsp;човешки клетки, или фотосинтезата при растенията.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 14pt;"><strong>Източници</strong></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Оризът и бобът заедно осигуряват пълен протеин.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Протеинът е едно от основните хранителни вещества, или макроелементи, в човешката диета, но не всички протеини, които консумираме, се превръщат в протеини в тялото ни.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Когато хората ядат храни, които съдържат аминокиселини, тези аминокиселини дават възможност на тялото да създава или синтезира протеини. Ако не консумираме някои аминокиселини, няма да синтезираме достатъчно протеини, за да могат телата ни да функционират правилно.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Съществуват девет незаменими аминокиселини, които човешкото тяло не синтезира, така че те трябва се получават от&nbsp;диетата&nbsp;ни.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Всички хранителни протеини съдържат някои от всяка аминокиселина, но в различни пропорции.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Деветте незаменими аминокиселини, които човешкото тяло не синтезира, са: хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Храните, които съдържат тези девет незаменими аминокиселини&nbsp;в приблизително равни пропорции, се наричат пълни протеини. Пълните протеини идват основно от животински източници, като мляко, месо и яйца.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Соя и киноа са растителни източници на пълен протеин. Комбинирането на червен боб или леща с пълнозърнест ориз или фъстъчено масло с пълнозърнест хляб също осигуряват&nbsp;пълен протеин.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Тялото не се нуждае от всички основни аминокиселини при всяко хранене, защото може да използва аминокиселини от последните хранения, за да образува пълни протеини. Ако имате достатъчно протеин през целия ден, няма риск от дефицит.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">С други думи, препоръчителното хранително вещество е протеин, но това, от което наистина се нуждаем, са аминокиселините.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 14pt;"><strong>Д</strong><strong>ефицит</strong></span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Диетичните насоки препоръчват между 10 и 35 процента от дневните калории на възрастен да идват от протеини. За децата тя е от 10 до 30 процента.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Недостиг може да възникне и ако дадено лице има здравословно състояние, като:</span></p> <ul class="text-alignjustify"> <li><span style="font-size: 12pt;">разстройство на храненето, например, анорексия нервоза</span></li> <li><span style="font-size: 12pt;">определени генетични състояния</span></li> <li><span style="font-size: 12pt;">по-късните етапи на рака</span></li> <li><span style="font-size: 12pt;">затруднено усвояване на хранителни вещества, например поради синдром на раздразнените черва (IBS) или стомашна байпасна хирургия</span></li> </ul> <p><span style="font-size: 12pt;">Много ниският прием на протеини може да доведе до:</span></p> <ul class="text-alignjustify"> <li><span style="font-size: 12pt;">слаб мускулен тонус</span></li> <li><span style="font-size: 12pt;">оток, който е подуване поради задържане на течности</span></li> <li><span style="font-size: 12pt;">тънка и крехка коса</span></li> <li><span style="font-size: 12pt;">кожни лезии</span></li> <li><span style="font-size: 12pt;">при възрастни, загуба на мускулна масапри деца, забавен растеж</span></li> </ul> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Биохимичните тестове могат да покажат нисък серумен албумин и хормонен дисбаланс.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 14pt;"><strong>Изисквания</strong></span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Точно колко протеин човек се нуждае остава въпрос на дебат.&nbsp;Препоръчва се&nbsp;възрастните да консумират 50 грама протеин на ден, като част от 2 000 калории диета. Дневната стойност на дадено лице може да бъде по-висока или по-ниска в зависимост от нуждите от калории.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Определянето на точни количества обаче е трудно, тъй като редица фактори, като възраст, пол, ниво на активностен&nbsp;статус, дори и бременност, играят от съществена роля.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Други променливи са броят&nbsp;на аминокиселините налични в специфични протеинови храни и смилаемостта им. Също така остава неясно как протеиновият метаболизъм влияе на нуждата от прием на протеини.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Следният <a href="https://fnic.nal.usda.gov/fnic/dri-calculator/" target="_blank" rel="noopener">калкулатор </a>ще ви помогне да изчислите колко протеин ви е необходим.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 14pt;"><strong>Протеин и калории</strong></span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Един грам протеин съдържа 4 калории. Един грам мазнина има 9 калории.</span><br /><br /><span style="font-size: 14pt;"><strong>Протеин и загуба на тегло</strong></span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Някои диети препоръчват консумирането на&nbsp;повече протеини с&nbsp;цел отслабне.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Резултатите от прегледа, публикуван през 2015 г., показват, че следването на определен вид диети с високо съдържание на протеини може да насърчи загубата на тегло, но е необходими&nbsp;повече изследвания, за да се установи как ефективно да се приложи такава диета.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Малко вероятно е добавянето на протеин към съществуващата диета да доведе до загуба на тегло, но заместването на мазнини и захар с протеини може да помогне. Замяната на храни с високо съдържание на фибри - като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни - с протеинови храни, може да има отрицателен ефект.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Хората трябва да обмислят общата си консумация и хранителните навици, когато правят подобна промяна, и да се консултират с лекар преди да предприемат нещо.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 14pt;"><strong>Протеинови шейкове и храни</strong></span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Консумирането на повече протеини може да повиши мускулната сила и да насърчи тялото&nbsp;да&nbsp;изгаря на мазнини. Това обаче зависи от общия прием и нивата на активност на човека.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Атлетите и културистите трябва да са сигурни, че имат достатъчно протеини, за да изграждат и възстановяват мускулите&nbsp;си.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Понастоящем се предлага широка гама протеинови добавки, много от които се твърди, че насърчават загубата на тегло и увеличават мускулната маса и сила.&nbsp;Въпреки това, повечето спортисти могат да получат достатъчно протеин от балансирана диета без да се нуждаят от добавки.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Има някои доказателства, че твърде много протеини могат да увеличат риска от остеопороза или бъбречни проблеми.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Едно проучване показва, че суроватъчният протеин може да повлияе на метаболизма на глюкозата и синтеза на мускулния протеин. Други изследвания заключават, че суроватъчна добавка може да намали телесните мазнини и да запази чистия мускул, когато се използва в диета с намалена калория.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Според Университета на Мичиган (УМ),&nbsp;суроватъчният протеин повишава производителността при велосипедистите.&nbsp;Докато друго&nbsp;предполага, че може да доведе до загуба на кости&nbsp;и остеопороза, въпреки че това може да се дължи и на други фактори. </span><span style="font-size: 12pt;">УМ отбелязват, че всеки, който приема суроватъчен протеин, не трябва да консумира повече от 1,2 грама за всеки 2,2 кг телесно тегло.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Всеки, който обмисля приема на протеинови добавки за фитнес цели, трябва да се консултира с лекар&nbsp;специализирал&nbsp;в спортната медицина.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span style="font-size: 14pt;"><strong>Протеинови съвети</strong></span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">За повечето хора разнообразната и здравословна диета ще осигури достатъчно протеин.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Увеличаването на приема на протеини не означава непременно да се яде повече пържола. Има и други възможности, които могат да ви помогнат да осигурите здравословен прием на протеин.</span><br /><br /><span style="font-size: 12pt;">Ето някои предложения:</span></p> <ul> <li class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Яжте разнообразни протеинови храни, като избирате от риба, месо, соя, боб, тофу, ядки, семена и т.н.</span></li> <li class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Консумирайте нетлъсти меса, птиче месо и млечни продукти,отстранявайте мазнините от месото. Избягвайте обработените меса, тъй като те са добавен&nbsp;натрий.</span></li> <li class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Използвайте методи за готвене, които не добавят допълнително мазнина, като например печене на скара.</span></li> <li class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Проверете съставките в "протеинови барове", тъй като те също могат да бъдат с високо съдържание на захар.</span></li> <li class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Избирайте по-здравословни алтернативи на обичайните си любимихрани, например пълнозърнест, а не бял хляб и неподсладено фъстъчено масло.</span></li> <li class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Експериментирайте с растителни протеини, като фасул, леща и соеви продукти.</span></li> <li class="text-alignjustify"><span style="font-size: 12pt;">Изберете храни, богати на хранителни вещества, които осигуряват други ползи, като фибри.</span></li> </ul>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки