Глюкозамин

Глюкозамин за стави и кости, сухожилия, хрущиял

Какво е глюкозамин сулфат и за какво се използва?

Глюкозамин сулфат е естествено срещащ се в човешкото тяло химикал. Той може да се открие в течността около ставите – синовиалната течност. Глюкозаминът се среща и на други места в природата. Например, глюкозамин сулфатът, който се използва в хранителни добавки, често се придобива от черупките на мидите. Глюкозаминът, използван в хранителните добавки, не винаги се произвежда от естествени източници. Може да се направи и в лаборатория.

Има различни форми на глюкозамин, включително глюкозамин сулфат, глюкозамин хидрохлорид и N-ацетил-глюкозамин (NAG). Тези различни химикали имат някои сходства. Те обаче не могат да имат същите ефекти, когато се приемат като хранителна добавка. Повечето от научните изследвания, проведени върху глюкозамина, са направени върху глюкозамин сулфат. Информацията на тази страница се отнася единствено за глюкозамин сулфат.

Хранителните добавки, които съдържат глюкозамин, често съдържат допълнителни съставки. Тези допълнителни съставки често са хондроитин сулфат, МСМ или хрущял на акула. Някои хора смятат, че тези комбинации работят по-добре, отколкото само приемането на глюкозамин сулфат. Досега учените не са открили доказателство, че комбинирането на допълнителни съставки с глюкозамин имат полза.

Regento Глюкозамин Сулфат за стави и кости

Регенто Глюкозамин Сулфат 500мг.

23.00лв 19,20лв

Глюкозаминови сулфатни продукти и правилен прием

Някои глюкозаминови сулфатни продукти не са етикетирани точно. Някои продукти съдържат глюкозамин хидрохлорид, когато глюкозамин сулфатът е посочен на етикета.

Глюкозамин сулфат се приема през устата (орално) за остеоартрит, глаукома, загуба на тегло, болки в ставите и ставния хрущиял причинени от лекарства, състояние на пикочния мехур наречено интерстициален цистит, болка в челюстта, болки в ставите включващи – колена, кръста, множествена склероза и HIV / СПИН. При прием на тази добавка обаче, може да подобрите състоянието за здрави стави.

Глюкозаминът присъства в някои кремове за външна употреба, използвани за контрол на артритната болка. Тези кремове обикновено съдържат камфор и други съставки в допълнение към глюкозамина.

Глюкозамин сулфат се използва парентерално (не през храносмилателния тракт) за остеоартрит. Хранителната добавка дори поддържа съединителната тъкан в човешкото тяло.

Как работи глюкозамин сулфат?

Глюкозамин сулфатът е химикал, открит в човешкото тяло. Тя се използва от организма за производство на различни други химикали, които участват в изграждането на сухожилията, ставните връзки, хрущялите и гъстата течност, която обгражда ставите.

Ставите са омекотени от течността и хрущялите, които ги заобикалят. При някои хора с остеоартрит, хрущялът се разпада и става тънък. Това води до повече триене, болка и скованост в ставите. Учените смятат, че приемането на добавки от глюкозамин може или да увеличи хрущяла и течността около ставите “синовиална течност” или да спомогне за предотвратяване на разпадането им, или може би и двете.

Някои учени смятат, че “сулфатната” част от сулфата също е важна. Сулфатът е необходим на организма, за да произведе хрущял. Това е една от причините, поради които учените смятат, че глюкозамин сулфатът може да работи по-добре от другите форми на глюкозамин, като например глюкозамин хидрохлорид или N-ацетил глюкозамин (NAG). Тези други форми не съдържат сулфат.

Ползи и ефективност

Вероятно ефективен за

 • Остеоартритът. Повечето изследвания показват, че приемането на сулфатът може да осигури известно облекчение на болката при хора с остеоартрит, особено тези с остеоартрит на коленете. За някои хора, глюкозамин сулфат може да действа, като лекарствата за болка без рецепта като ацетаминофен (познато като парацетамол) или ибупрофен. Въпреки това, болкоуспокояващи лекарства работят по-бързо, докато  сулфата може да отнеме от 4 до 8 седмици, преди да осигури облекчаване на болката. Също така хората, които приемат глюкозамин за стави, често трябва да приемат болкоуспокояващи лекарства за болките. В допълнение към облекчаването на болката, глюкозамин сулфата може също да забави разграждането на ставите и да предотврати влошаване на състоянието, ако се приема в продължение на години. Някои изследвания показват, че хората, които го приемат имат по-малко вероятност да се нуждаят от тотална операция за подмяна на коляното. Има няколко вида глюкозаминови продукти. Повечето изследвания показват ползи за продукти, които съдържат глюкозамин сулфат. Продукти, които съдържат глюкозамин хидрохлорид, изглежда не работят добре. Много продукти съдържат и глюкозамин с хондроитин, но няма доказателства, че тези продукти действат по-добре от сулфата. Хранителната добавка изглежда не предпазва хората от заболяването остеоартрит, а само облекчава болката и забавя процеса на заболяването.

Недостатъчни доказателства

 • Болки в ставите причинени от лекарства, които понижават нивата на естроген. Ранните изследвания показват, че приемането на комбинация от глюкозамин сулфати хондроитин сулфат в две или три разделени дози дневно в продължение на 24 седмици намалява болката при жените, приемащи лекарства, които понижават нивата на естроген за ранен стадий на рак на гърдата.
 • Синдром на болезнен мехур (интерстициален цистит). Ранните изследвания показват, че приемането на специфичен продукт, съдържащ глюкозамин сулфат, натриев хиалуронат, хондроитин сулфат, кверцетин и рутин (CystoProtek, Tischon Corporation, Westbury, NY) четири пъти дневно в продължение на 12 месеца намалява симптомите на синдром на болезнен мехур.
 • Болки в ставите. Проучванията показват, че приемането на специфичен продукт, съдържащ глюкозамин сулфат, метилсулфонилметан, екстракт от бяла върба, концентрат на корен от джинджифил, екстракт от индийски тамян, екстракт от корен от куркума, кайенска и хиалуронова киселина (Instaflex Joint Support, Direct Digital, Charlotte, NC) дневно в продължение на 8 седмици намалява болката в ставите. Но този продукт не изглежда да помога при скованост на ставите.
 • Болка в коляното. Някои изследвания показват, че приемането на специфичен продукт, съдържащ глюкозамин сулфат, метилсулфонилметан, екстракт от бяла върбова кора, концентрат на корен от джинджифил, екстракт от индийски тамян, екстракт от корен от куркума, кайен и хиалуронова киселина (Instaflex Joint Support, Direct Digital, Charlotte, NC) разделени дози дневно в продължение на 8 седмици намалява болките в ставите при хора с проблеми в колената. Но този продукт не изглежда да помага при скованост. Други ранни изследвания показват, че приемането на 1500 mg глюкозамин сулфат дневно в продължение на 28 дни не намалява болката в коляното при спортисти след травма на коляното. Въпреки това изглежда, че подобрява подвижността на коляното.Ползи и ефективност глюкозамин сулфат
 • Множествена склероза. Ранните изследвания показват, че приемането на 1000 mg глюкозамин сулфат дневно в продължение на 6 месеца може да намали рецидивите на множествена склероза.
 • Възстановяване след операция. Ранните изследвания показват, че приемането на глюкозамин сулфат подобрява функцията, болката и производителността при мъже спортисти, които са имали операция за фиксиране на разкъсан ACL(разкъсан преден кръстосан лигамент). ACL е лигамент, който държи коляното на място по време на движение.
 • Болка в челюстта (темпоромандибуларно разстройство). Някои изследвания показват, че приемането на тази добавка работи както и нестероидното противовъзпалително лекарство (НСПВС) ибупрофен (Motrin, Advil и др.) за облекчаване на болката в челюстта. При някои хора облекчаването на болката продължава до 90 дни след преустановяване на приема на глюкозаминовият сулфат. Въпреки това, изследванията показват, че когато 1200 мг глюкозамин сулфат се приема през устата дневно в продължение на 6 месеца, болката в челюстта и способността за отваряне на челюстта  се подобряват.
 • Глаукома.
 • Отслабване.
 • Други условия.

Странични ефекти и безопасност

Глюкозамин сулфатът е със СИГУРНО безопасен, когато се приема орално при възрастните.

Глюкозамин за стави е ВЪЗМОЖНО БЕЗОПАСЕН, когато се инжектира в мускулно два пъти седмично в продължение до 6 седмици или когато се прилага върху кожата в комбинация с хондроитин сулфат (Glucosamine Chondroitin), акула хрущял и камфор до 8 седмици.

Той може да предизвика леки нежелани реакции, включително гадене, киселини, диария и запек. Нечести нежелани реакции са сънливост, кожни реакции и главоболие. Те са редки.

 Специални предпазни мерки и предупреждения за глюкозамин

 • Бременност или кърмене: Няма достатъчно надеждна научна информация, която да знае дали сулфатът е безопасен за прием по време на бременност или кърмене. Докато не се знае повече, не приемайте глюкозамин сулфат по време на бременност или кърмене.
 • Астма: Има един доклад, свързващ астматичен пристъп след приемането на глюкозамин. Не е сигурно дали глюкозаминът е причината за астматичния пристъп. Докато не се знае повече, хората с астма трябва да бъдат внимателни при приемането на продукти, които съдържат тази хранителна добавка
 • Глаукома:Той може да повиши налягането в окото и да влоши глаукомата. Ако имате глаукома, говорете с Вашия лекар преди да приемете глюкозамин.
 • Високият холестерол: Изследванията на животни показват, че глюкозаминът може да повиши нивата на холестерола. За разлика от това, изглежда, че глюкозаминът не повишава нивата на холестерола при хората. Въпреки това, някои ранни изследвания показват, че глюкозаминът може да повиши нивата на инсулин. Това може да доведе до повишаване на нивата на холестеролът. За да бъдете в безопасност, следете нивата на холестерола си внимателно, ако приемате глюкозамин сулфат и имате висок холестерол.
 • Високо кръвно налягане: Ранните изследвания показват, че глюкозамин сулфатът може да повиши нивата на инсулин. Това може да доведе до повишаване на кръвното налягане. Въпреки това, по-надеждни изследвания показват, че глюкозамин сулфатът не повишава кръвното налягане. За да бъдете безопасни, следете внимателно кръвното си налягане, ако приемате глюкозамин сулфат и имате високо кръвно налягане.
 • Алергия към миди: Тъй като някои глюкозамин сулфатни продукти се произвеждат от черупките на скариди – омари или раци. Има опасения, че глюкозаминовите продукти могат да причинят алергични реакции при хора, които са алергични към черупчести. Въпреки това, алергичните реакции при хора с алергия към черупкови организми обикновено се причиняват от месото на мидите, а не от черупките им. Няма съобщения за алергични реакции към глюкозамин при хора, които са алергични към миди. Има и информация, че хората с алергия към ракообразни могат безопасно да приемат глюкозаминови продукти.
 • Хирургия: Глюкозамин сулфатът може да повлияе на нивата на кръвната захар и може да повлияе на контрола на кръвната захар по време и след операцията. Спрете приема на глюкозамин сулфат поне 2 седмици преди планираната операция.

Диабет

Някои ранни изследвания показват, че глюкозаминовият сулфат може да повиши кръвната захар при хора с диабет. Въпреки това, по-нови и по-надеждни изследвания сега показват, че той не влияе върху контрола на кръвната захар при хора с диабет. Глюкозаминът за стави изглежда безопасен за повечето хора с диабет, но кръвната захар трябва да се следи отблизо.

 Взаимодействия с глюкозамин сулфат

Основно взаимодействие

Не приемайте тази комбинация!

Варфарин (Coumadin) взаимодейства с GLUCOSAMINE SULFATE.

Варфарин (Coumadin) се използва за забавяне на кръвосъсирването. Има няколко доклада, показват, че приемането на глюкозамин с или без хондроитин увеличава ефекта на варфарин (Coumadin) върху съсирването на кръвта. Това може да причини синини и кървене, които могат да бъдат сериозни. Не приемайте глюкозамин, ако приемате варфарин (Coumadin).

Умерено взаимодействие

Бъдете внимателни с тази комбинация!

Лекарства за рак (Антимитотична химиотерапия) взаимодействат с ГЛЮКОЗАМИНОВИ СУЛФАТИ.

Някои лекарства за рак работят, като намаляват туморните клетки по-бързо в сравнение с тяхното „копиране“ (възпроизвеждане). Някои учени смятат, че глюкозаминът може да увеличи броят им. Приемането на глюкозамин заедно с някои лекарства за рак може да намали ефективността на тези лекарства.  Някои от тези лекарства са етопозид (VP16, VePesid), тенипозид (VM26) и доксорубицин (Adriamycin).

Незначително взаимодействие

Бъдете внимателни с тази комбинация!

Ацетаминофен (познат като Парацетамол) взаимодейства с GLUCOSAMINE SULFATE.

Счита се, че приемането на глюкозамин сулфат и ацетаминофен може да работят по-добре заедно отколкото поотделно. Но е необходима повече информация, за да се знае дали това взаимодействие е вярно.

Лекарства за диабет (антидиабетни лекарства) взаимодействат с GLUCOSAMINE SULFATE.

Има опасения, че този сулфат може да повиши кръвната захар при хора с диабет. Има и опасения, че хранителната добавка може да намали начина, по който се използват лекарствата за диабет. Въпреки това, изследванията показват, че глюкозамин сулфатът вероятно не увеличава кръвната захар при хора с диабет. Следователно, той вероятно не пречи на лекарствата за диабет. За да бъдете предпазливи, ако приемате глюкозамин сулфат и имате диабет, следете внимателно кръвната си захар. Някои лекарства, използвани за диабет, включват глимепирид (амарил), глибурид (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), инсулин, пиоглитазон (Actos) розиглитазон (Avandia), хлорпропамид (Diabinese), глипизид (Glucotrol), толбутамид (Orinase) и други.

Дозировки при Глюкозамин Сулфат

В научните изследвания са проучени следните дози:

 • ОРАЛНО: За остеоартрит: 1500 mg дневна доза или 500 mg три пъти дневна доза, самостоятелно за по-добър начин на живот, или заедно с 400 mg хондроитин сулфат два или три пъти дневно, се използва до 3 години. Също така се използва глюкозамин сулфат 750 mg два пъти дневно в комбинация с екстракт от корен от куркума 500 mg два пъти дневно в продължение на 6 седмици.
 • ПРИЛОЖЕНИЕ КЪМ КОЖАТА: За остеоартрит: Крем, съдържащ 30 мг / г глюкозамин сулфат, 50 мг / г хондроитин сулфат, 140 мг / г хондроитин сулфат, 32 мг / г камфор и 9 мг / г масло от мента се нанася върху кожата, както е предписано за 8 седмици.
 • ИНЖЕКТИРАНЕ В МУСКУЛА: За остеоартрит: 400 mg глюкозамин сулфат се инжектира два пъти седмично в продължение на 6 седмици.

За здрави нокти, по-млада кожа и повече мускулна маса ви препоръчваме да разгледате колаген или коластра.