Колаген

Какво представлява колаген?

Колагенът е основния протеин в съединителната тъкан на човешкото тяло, който поддържа организъм ни. Думата колаген произлиза от древногръцкото „ kolla ” което означава лепило и „gen” което в най общ смисъл e „производство”.

Къде се намира?

Намира се в костите, сухожилията, мускулите и кожата където образува скеле, което придава здравина и структура. Той присъства също и във всички гладки мускули, кръвоносни съдове, храносмилателния тракт и роговиците. Дори е във всички вътрешни органи поддържайки заедно клетките и тъканите. Колагенът също така е и основен компонент на косата, ноктите и зъбите.

След редица изследвания за Collagen, учените нямат абсолютно никакво съмнение, че колагена играе изключително важна роля за осигуряването на еластичността и регенерация на кожата,  плътността на костите, разтегливостта на сухожилията, здравината на ставните връзки и костно-ставните лигаменти. Колагенът заема първа позиция в класацията на най-значимите елементи в нашия организъм, съставлява около 35% от белтъчините в тялото ни.

Концентрацията му варира от 25% в черепните кости, 50% в хрущялите,  65% в роговицата на окото и до 80%  от  него се съдържа в дермата, която сама по себе си представлява средният кожен слой или същинската кожа.

Regento Collagen Запази младостта си!
Регенто Колаген 150гр.

Регенто Колаген с Витамин C 150гр.

19,60лв

Регенто Колаген с Витамин Ц 350гр.

Регенто Колаген с Витамин C 300гр.

39,40лв

Регенто Колаген Плюс Матрикс

Регенто Колаген Плюс Матрикс 300гр.

44,00лв

Типове и видове колаген

Съществуват минимум 28 вида, но 90% в тялото се състоят от следните типове колаген i, тип ii и тип iii. Колаген тип i се намира в най-голямо съдържание в кожата, сухожилията, съдовата лигатура, органите и костите. Колагенните типове и видове имат различно значение

Структурата му е изключително здрава и резистентна на опън. Колаген тип 2 се състои от 18 важни аминокиселини, които изграждат ставният хрущял, стъкловидното тяло и междупрешленните дискове, както и подобряват функцийте им. Това го прави изключително ценен за оптималното здравословното състояние на опорно-двигателната система. Колатен тип 3 се състой от гранулационна тъкан. Образува се бързо от млади фибробласти преди твърдият колаген тип 1 да се синтезира. Намира се също в стените на артериите, кожата, червата и матката , които често се среща заедно с колаген тип 1.

Дефицит

За наше голямо съжаление естествената способност на тялото да произвежда колаген и да поддържа хидратацията на клетките значително намалява след 25 годишна възраст. С възрастта естествено производството колаген намалява – по данни на редица изследвания, след 25 годишна възраст производството му намалява с 1.5% на година, след 35 годишна възраст колагена се изчерпва с по-бързи темпове от тези на производството му, а над 50 годишна възраст  повече от половината ни наличен колаген е напълно изчерпан. Липсата на колаген води до:

  • Изсушаване и чупене на косата, косопад, бръчки, лоша и увиснала кожа;
  • Болки в ставите и здравето на ставите се влошава.Намалява костната и ставната подвижност, чупливост, деформация на костите и намалена плътност, студени ръце и крака;
  • Промени в еластичността на съдовата система, които се отразяват на кръвното налягане;
  • Загуба на калций, заболяване на венците;
  • Сухота в очите, потъмняване на лещата, очни заболявания;
  • Нарушена менструация, увисване на гърдите, хиперплазия на гърдите, импотентност при мъжете;
  • Загуба на енергия и мускулна маса.
Collagen Regento Купи сега

Как работи?

В природата той се среща само при бозайниците, но не и в растенията, макар че има и не малко производители на  “ растителен колаген”. Доказано е, че нива на колаген, който се възприемат най-добре от човешкия организъм са хидролизираните телешки добавки на протеина.

Той съдържа голям брой аминокиселини, които участват не само в синтеза на нов колаген, но също така и в централно нервните инхибиторни механизми в клетките на мозъка. Той подобрява еластичността и регенерира кожата, изгражда плътността на костите, разтегливостта на сухожилията и хрущяли, здравината на ставните връзки, заздравява костно-ставните лигаменти, помага при артритни и дегенеративни заболявания.

Структура на хранителната добавка

Структурата му е такава, че той се явява почти готов “строителен материал” за ставите и сухожилията. Безспорно една от най-съществените му роли е свързана със здравето на костите, тъй като те се състоят от 90% колаген.

С годините костната плътност намалява и особено при жените възниква риск от остеопороза. Доказано е обаче, че при редовен прием може да се увеличи костната и минералната плътност. Коститe да бъдат по-малко чупливи и да се стимулира дейността на остеобластите. За доброто състояние на сухожилията, ставите и костите, и за запазване еластичността, и якостта на съединителната тъкан е необходим колаген.

След редица изследвания е установено, че приема на колаген помага за намаляване на болката при остеоартрит и ревматоиден артрит, и също така води до натрупване на колаген в хрущялите. Помага да се стимулират обособените клетки в ставите, наречени хондроцити, за да се създаде извънклетъчната матрица. Доказано е, че успокоява и възстановява храносмилателната система, като помага за регенерацията на лигавицата й, и плътните връзки на червата.

Колагенови пептиди имат положителен ефект при лечението на язви, гастрити и забързва двойно процеса на възстановяне на лигавицата. Колагенът неутрализира възпалителните реакции, активира регенеративните процеси и ускорява зарастването на рани от травми и изгаряния. Не на последно място приемът му е свързан със запазване на еластичността и младежкия вид на кожата.

Колагенът реално е съставен от аминокиселините glycine, proline, alanine & hydroxyproline, които помагат на кожата да забави процеса на стареене и контролирани изследвания потвърждават положителния ефект от него само след 8-12 седмици прием при доза от 5 до 10 грама на ден. Колагенът се грижи за еластичността на кожата, прави я да изглежда по-млада, по-хидратирана и по-гладка.

Медицински ползи

Повечето хора свързват приема на колаген директно с подобряването състоянието на кожата и ставите. Ефектите от приема му със сигурност надминават и най-смелите ви очаквания.  Обикновено си представяме приложението на колаген като хранителна добавка за болни стави или като компонент в крем за лице. Всъщност колаген се употребява в медицината често дори за терапии. Така например той участва в приготвянето на специални плаки за офталмологията, за покриване на различни рани и сериозни изгаряния. По време на заздравяване на различните наранявания колагена привлича нови кожни клетки на мястото на раната, спомага за лечението и осигурява основа за растежа на нова тъкан.

Дози на хидролизиран колаген

Да не забравяме,че колагена е вид протеин и дневния му прием  е пряко свързан с активността на човек и съответно начинът му на живот. При хора със заседнал начин на живот, препоръчителния дневен прием трябва да бъде не по-малко от 6-7 грама. За спортисти и индивиди с активен начин на живот дневния прием на колаген трябва да е 12-14 грама.

Спорт с колагенни добавки и пептиди

Няколко причини и ползи за допълнителен прием на колаген от Регенто

Колаген за стави облекчава болките

Тъй като хрущялът отслабва и се разрушава с възрастта, може да започнете да усещате скованост и болки в ставите. Възможно е увеличаването на приема му да намали болката в стави и кости. Възможно е да облекчи и артрит.

В научно проучване, участниците приемали чист колагенен източник в продължение на 90 дни. Резултатите показват, че симптомите на остеоартрит са намалели с 40%. В друго проучване с прием на колагенова добавка, участниците с тежък ревматоиден артрит почувствали облекчение при подути и болезнени стави, а 4 от 60 участници е настъпила пълна ремисия. Тази добавка е неденатурирана, което означава, че аминокиселините не се разграждат в резултат на обработка и излагане на висока температура.

Забавя стареенето на кожата

Едно от най-известните предимства е способността му да поддържа блестяща и жизнена кожа. Този незаменим протеин осигурява еластичността `и, помагайки `и да изглежда по-млада и здрава.

Но с напредването на възрастта и намаляването на производството му, могат да се появят фини линии, хлабава кожа и сухота. И така, какво се случва, ако увеличите приема на този протеин с добавки?

Проучване, публикувано през 2014 г., произволно избира 90 жени на възраст от 35 до 55 години, които приемат добавка хидролизиран колаген. Останалата част от групата приема плацебо. Жените, които приемат хранителната добавка, показват подобрение в еластичността на кожата в рамките на четири седмици. Същият производител провежда и друго проучване през 2014 г. със същата добавка, която значително намалява бръчките само след осем седмици.

Препоръчваме ви да разгледате и ефектите от прием на глюкозамин сулфат. Против акне и бръчки, както и против вируси, Регенто препоръчва прием на коластра.

Може да увеличи масата на мускулите

Между 1-10% от мускулната тъкан се състои от колагенни пептиди. Този протеин е необходим, за да поддържате вашите мускули силни и правилно функциониращи.

Проучванията показват, че добавките на колагенови пептиди спомагат за увеличаване на мускулната маса при хора със саркопения, загуба на мускулна маса, която се случва с възрастта.

В едно проучване 27 немощни мъже са приемали 15 грама от хранителната добавка, докато участват в програма за упражнения ежедневно в продължение на 12 седмици. В сравнение с мъжете, които са упражнявали, но не са го приемали, те са получили значително повече мускулна маса и сила.

Насърчава здравето на сърцето

Учените са предположили, че приемането на подобни добавки може да помогне за намаляване на риска от заболявания, свързани със сърцето.

Той осигурява структура на артериите, кръвоносните съдове, които пренасят кръвта от сърцето ви към останалата част от тялото ви. Без достатъчно от тези пептиди, артериите могат да станат слаби и крехки.

Това може да доведе до атеросклероза, заболяване, което се характеризира със стесняване на артериите. Атеросклерозата има потенциал да доведе до инфаркт и инсулт.

В едно проучване 31 здрави възрастни са приемали 16 грама ежедневно в продължение на шест месеца. В края на периода те са претърпели значително намаляване на скованосттана артериите в сравнение с преди да започнат да приемат добавката .